Tempo950x100

Tempo300x100

Якою буде ціна на гречку

Якою буде ціна на гречку

Аграрії знову занепокоїлися про ціну гречаної каші на столах українців, пише UBR.ua. За підрахунками директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрія Лупенко, в цьому році гречка вродила на 5-6% гірше, ніж в минулому році, а тому виробництво крупи може впасти на 9,3%. Що, ймовірно, позначиться на вартості гречки в магазинах.

Втім, експерти, опитані UBR.ua, вважають, що навіть при скороченні врожаю навряд чи варто очікувати істотного подорожчання (не більше, ніж на 3-5% до кінця року), так як в країні котрий рік спостерігається стійка тенденція до падіння споживання цього колись стратегічного продукту.

Сталий баланс попиту-пропозиції не дасть виробникам крупи простору для спекуляцій. Зрозуміло, за умови помірної інфляції і девальвації гривні.

Скільки зберемо і скільки з’їмо

Експерти «УкрАгроКонсалт» відзначають, що площа до збирання гречки в Україні в 2017 році складе 151 тис. га. Таким чином, при врожайності 11 ц / га цілком реально отримати понад 166 тис. т зерна гречки. Для порівняння: в листопаді 2016 року, після закінчення збиральних робіт, Мінагропрод рапортував про збір 192 тис. тонн гречки з 150 тис. га (при середній врожайності в 12,8 ц / га).

Фахівці Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) зазначають, що щорічне споживання гречки в Україні становить 155-175 тис. т – з тенденцією до зменшення.

«Таким чином, нинішнього врожаю на рівні 160-170 тис. тонн буде цілком достатньо для забезпечення потреб внутрішнього ринку, з огляду на тенденцію до зменшення попиту на цей вид продукції», – розповів  експерт аграрних ринків УКАБ Євген Дворник.

Основними факторами зниження попиту, за словами експертів, є як зростання вартості продукту в останні роки при зниженні платоспроможності населення, так і скорочення числа споживачів.

Неврожай гречки в 2015 році привів до значного скорочення запасів і товар довелося імпортувати. В результаті, влітку 2016 року вартість кілограма крупи в роздробі місцями досягала 40-50 грн / кг і почала знижуватися тільки в серпні-вересні, коли пішов збір нового врожаю.

«Підвищення ціни будь-якого товару, як правило, тягне за собою зниження споживання. Гречка – не виняток, хоча і була продуктом №1 в споживчому кошику українця. Як тільки ця крупа стала занадто дорогою для простих громадян, вони переключилися на інші, більш дешеві види круп. Тому спад виробництва навіть на 9% не зробить істотного впливу на попит і ціни. Я більш, ніж впевнений, що гречка буде втрачати і далі свою популярність », – сказав гендиректор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Основними факторами зниження попиту, за словами експертів, є як
зростання вартості продукту в останні роки при зниженні платоспроможності населення, так і скорочення числа споживачів.

Тим більше, що, за словами експерта, зараз українці все більше наближаються за своїми харчовими звичками до європейців, а гречку їдять в основному люди старше 40 років. Тому скорочення споживання буде йти і далі. Тобто, зменшення пропозиції буде йти паралельно зі зменшенням попиту.

Встановленню балансу між попитом і пропозицією, за словами Єгена Дворника, сприяли також великі перехідні запаси гречки в поточному році.

«Запаси гречки становили на 1 липня 2017 року майже 7 тисяч тонн, що майже в п’ять разів більше 2016 роки (1,5 тис. тонн)», – розповів Євген Дворник.

Тому істотної зміни цін найближчим часом експерти не очікують.

Скільки буде коштувати

За даними УКАБ, в червні 2016 року кілограм гречки коштував в середньому 37,29 грн. Через рік, у червні 2017 року ціна впала на 35%, до 25,65 грн / кг. До серпня крупа подешевшала ще на 5%, до 24,32 грн / кг.

Фасована крупа продається в торгових мережах трохи дорожче, але і вона падає в ціні. За даними Асоціації постачальників торговельних мереж, за другу половину липня вартість гречки впала в середньому на 2,5 грн і тепер становить майже 36 грн / кг.

«Можливо, що в кінці серпня-початку вересня гречка додасть в ціні 1-2 грн / кг за рахунок того, що старі запаси будуть вичерпуватися, а новий урожай ще тільки на підході. Але як тільки піде нове зерно, ціни знову підуть вниз (вересень-початок жовтня). Вони можуть ще впасти на 3-5%, не більше », – прогнозує Євген Дворник.

Втім, виробники крупи, за словами Олексія Дорошенко спробують вичавити все, що можна з ситуації, що склалася, намагаючись якомога дорожче продати свій товар.

«Але, коли виробники зрозуміють, що попит падає, встановиться баланс. На ціну гречки, так само, як і на інші види продуктів може зробити сильний вплив тільки такі глобальні чинники як інфляція і девальвація. За нашими розрахунками, курс гривні до кінця року впаде до 27,8 грн / $. За прогнозами Економічного дискусійного клубу, -до 28 грн / $», – зауважив він.

Як бачимо, поки навіть скасування держрегулювання цін на соціально значущі товари не вплинула на підвищення вартості гречки, яка входила в цей перелік.

 

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yakoyu-bude-cina-na-hrechku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати