Tempo950x100

Tempo300x100

Якою буде інфляція та ціни на продовольство в Україні

Якою буде інфляція та ціни на продовольство в Україні

В Україні за підсумками цього року зростання цін на продовольчі товари буде вищим 12%. Таку думку висловив у коментарі УНН економічний експерт Олег Устенко.

“У бюджеті на цей рік інфляція закладалася на рівні 8,1%, а ми будемо бачити більше ніж 12%. Тобто, у півтора рази більше, ніж те, що було закладено у державний бюджет на поточний рік”, – сказав Устенко і додав, що до кінця року зростання цін на продовольство буде більшим, ніж 12%.

Експерт також назвав фактори, які впливають на зростання цін на продовольство.

Перш за все, за його словами, на споживчі ціни, які зараз також зросли, має вплив інфляційний компонент.

Інший фактор, зазначив він, який міг вплинути на зростання вартості товарів, а особливо якщо йдеться про продовольчу групу товарів, це те, що на світовому ринку протягом останнього місяця відбулося збільшення ціни по всіх товарах, які відносяться до сільськогосподарської групи.

“Збільшення цін на світовому ринку має вплинути на будь-який окремий національний ринок, але повинен бути певний часовий лаг. Це може впливати у подальшому на ціни на продовольчу групу товарів”, – уточнив він.

За словами Устенка, ще одним чинником є підняття урядом заробітної плати бюджетникам.

“І не дивлячись на те, що було збільшення на 40-60% і більше (збільшено зарплату у держсекторі – ред.), що, до речі, призвело до збільшення середньої заробітної плати в цілому в економіці, ми все-одно говоримо про збільшення доходів населення, яке відноситься до групи споживачів з дуже низьким рівнем доходів… Тому збільшення заробітної плати для цієї групи населення означало те, що в них збільшується попит на продовольчу групу. А збільшення попиту мало б призвести до збільшення ціни”, – підкреслив експерт.

Також, наголосив Устенко, закладення у бюджет на наступний рік курсу на рівні 30 грн за доллар теж мало б вплинути на ціни, оскільки формуються так звані інфляційні очікування.

“І коли є очікування, що девальвує гривня, то це очікування переноситься і на ціну імпортованих товарів. Правда, що навіть 15% просідання гривні у бюджеті наступного року мало б відбитися на більш м’якому збільшені ціни, бо пропорція, за моїми розрахунками складає один до чотирьох. Скажімо, коли змінюється на 4% курс, то зміна в інфляції складає 1%. І якщо ми бачимо у бюджеті збільшення курсу близько 15%, то через інфляцію це могло б передатися на рівні близько 4%. А ми бачимо точно не 4% зростання по всіх товарах, в першу чергу, продовольчої групи”, – зазначив він.

Крім того, на думку експерта, ще одним фактором, який впливає на ціну, це обмеження конкуренції на ринку.

“Це дуже видно по всіх торгівельних мережах. Ви бачите тих самих виробників, представлених у кожній окремій мережі… Я вже не кажу про такі конкретні приклади, що називається монопольною змовою. Коли ми бачимо на автозаправках різні бренди, а ціна одна і та ж до копійки. Тобто, у будь-якій країні світу антимонопольний комітет мав би розбиратися, а в нас не розбирається. Це стосується і торгівельних мереж. А такого плану монопольна змова може впливати достатньо сильно на ціну товарів”, – додав Устенко.

Нагадаємо, у Нацбанку прогнозували, що до кінця цього року інфляція знизиться повільніше, ніж передбачалося в липневому прогнозі (до рівня 9,1%).

Світовий банк очікує споживчу інфляцію за підсумками 2017 року на рівні 10%.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yakoyu-bude-inflyaciya-ta-ciny-na-prodovolstvo-v-ukrayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати