Tempo950x100

Tempo300x100

Яку агропродукцію імпортуємо та звідки?

Яку агропродукцію імпортуємо та звідки?

Цікаво – а що імпортуємо та звідки?

Про це пише expres.ua.

“До трійки основних продуктів, які завозимо з інших країн, входить насіння соняшнику, морожена, а також свіжа або охолоджена риба і тютюнова сировина. Активно імпортуємо пальмову олію і фрукти, зокрема банани й цитрусові, концентрати кави, чаю та замінники кави”, – зазначає Дарія Гриценко, експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу.

“Приміром, за перше півріччя за кордоном закупили насіння олійних (переважно соняшнику) на 217 млн дол., риби, ракоподібних і молюсків (переважно мороженої риби) – на 205 млн дол., плодів та горіхів – на 204 млн дол., тютюну та виробів з нього – на 172 млн дол. Різні харчові продукти, у тому числі концентрати чаю та кави, імпортували на суму 162 млн дол. Ці позиції разом становлять 45% у загальній вартості агропродовольчого імпорту. Крім того, значною є вартість поставок насіння кукурудзи (93 млн дол.) та пальмової олії (75 млн дол.). Усю цю продукцію імпортуємо, бо її або не виробляють у нас (екзотичні фрукти, морська риба, кава, чай, пальмова олія), або використовують для конкретних потреб, наприклад, високоякісне насіння кукурудзи і соняшнику агрохолдинги завозять для сівби”, – підкреслює Микола Пугачов, заступник директора Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

За його словами, близько 45% імпорту припадає на країни ЄС (мова передусім про Польщу, Німеччину і Францію). Ще 24% йде з Азії, 16% – з Америки. Майже 8% продукції АПК завозимо з Туреччини (здебільшого насіння соняшнику, цитрусові та помідори), Польщі (яблука і м’ясо птиці), Німеччини (екстракти кави та чаю, насіння, плоди для сівби), США (насіння соняшнику, морожена риба, тютюнова сировина) і Франції (насіння соняшнику, кукурудзи і продукти для годівлі тварин).

За перше півріччя, у ЄС Україна купила агропродукції на 1 млрд 29 млн дол, у країн Азії – на 443 млн дол., країн Латинської Америки – на 176 млн дол., країн Африки – на 107 млн дол.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yaku-ahroprodukciyu-importuyemo-ta-zvidky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати