Tempo950x100

Tempo300x100

Яким буде малиновий сезон в Україні 2018 року

Яким буде малиновий сезон в Україні 2018 року

Про це «Інфо-Шувар» повідомили одразу кілька українських підприємств, які спеціалізуються на шоковому заморожуванні ягід та овочів. Інформація про наявність нереалізованих запасів замороженої малини підтвердили і польські переробні підприємства.

Ця новина стала досить несподіваною для всіх учасників ягідного ринку. Втім , фахівці впевнені, що навіть за наявності певних обсягів нереалізованої замороженої малини боротьба за сировину в 2018 році між переробними підприємствами тільки посилиться. Водночас, зростуть і вимоги до якості.

Нагадаємо, з серпня по жовтень 2017 року, ціни на свіжу малину в Україні зростали майже щодня під впливом ажіотажного попиту з боку підприємств України та ЄС. Така активність була обумовлена дефіцитом сировини в Польщі та Сербії, де було втрачено врожай малини через весняні заморозки. Ситуація виглядала досить серйозною, переробні підприємства не були впевнені навіть в тому, що української малини вистачить для того, щоб хоча б задовольнити потребу постійних клієнтів. Завдяки цьому, ціни на українську заморожену малину восени сягнули досить високих показників: європейські компанії погоджувались скуповувати малиновий грис по 1,1 EUR/кг, а ціни на сировину екстра класу подолали межу 1,8 EUR/кг.

Втім, вже на початку зими стало зрозуміло, що інформація про нестачу сировини була м’яко кажучи перебільшеною, сьогодні на переробних підприємствах запаси замороженої малини суттєво більші, ніж рік тому, а ціни на заморожену продукцію за останні 3-4 місяці впали на 30%. Виробники замороженої ягоди кажуть, що сьогодні попит на продукцію майже нульовий, хоча ціни вже опустились нижче її собівартості. Деякі фахівці ринку пов’язують цю проблему, в тому числі, із досить низькою якістю української замороженої ягоди, яка лишилась на залишках.

“Ми дійсно шоковані ситуацією на ринку замороженої малини. Ще восени польські компанії законтрактували великі обсяги замороженої малини, а тепер відмовляються їх закуповувати. Фактично, сьогодні на наших складах «застрягли» тільки малина та смородина. Вишня, чорниця та суниця розпродались миттєво. Звичайно, якщо до середини літа наявні запаси не будуть розпродані, ми вимушені будемо скоротити обсяги закупівлі свіжої малини в 2018 році і суттєво підвисити вимоги до якості сировини, тому що сьогодні переробні підприємства мають проблеми з продажами продукції, яка вироблялась із сировини низької якості”,– розповідає Маріанна Вакульчик, управляючий партнер компанії All Berry.

Нагадаємо, «малиновий бум» в Україні розпочався ще 3 роки тому. Малина на ряду із лохиною і сьогодні лишається одним з лідерів за темпами розширення виробничих плантацій. Зрозуміло, що за нормальних погодних умов, продуктивність насаджень в наступні роки буде тільки збільшуватись, тобто конкуренція між виробниками та населенням на ринку зростатиме.

“Вихід в даному випадку лише один – займатись цим бізнесом дійсно професійно.

На стабільний збут можуть розраховувати лише постачальники якісної малини, які до того ж спроможні контролювати собівартість продукції через підвищення продуктивності насаджень. За таких умов, потреба в сезонних працівниках буде меншою, але і умови для сезонних робочих повинні бути не гіршими, ніж в Польщі”, – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

Збільшення частки професійних гравців в малиновому бізнесі України – це не нова і вже досить чітка тенденція. За даними компаній, які спеціалізуються на продажу посадкового матеріалу, в цьому сезоні суттєво скоротились замовлення з боку господарств населення, тому що вони вже в минулому сезоні не могли розраховувати на більш менш задовільну ціну через проблемну якість своєї малини. А от продажі саджанців для професійних плантацій суттєво зросла.

“Цього року в нас суттєво скоротились мінімальні замовлення від населення, натомість суттєво збільшились замовлення для закладання плантації від 5 га та більше, такі виробники вже можуть дозволити собі агронома і вести бізнес на досить високому професійному рівні. Майже 90% замовлень – це ремонтантні сорти малини, тобто з фокусом на переробні підприємства. Також суттєво збільшився попит на саджанці органічної малини”, – розповідає Олег Босий, аналітик ягідного ринку, управляючий партнер ТОВ «ФруТек».

Успіх в малиновому бізнесі залежить не тільки від професіоналізму виробників, велике значення мають потужності з переробки цієї ягоди. В Україні вони, на жаль, збільшуються не так швидко, як самі насадження. Втім, попит з боку польських переробників цілком може нівелювати цю проблему в Україні. Фахівці ринку взагалі не виключають, що навіть перехідні запаси не зможуть протистояти зростанню конкуренції за сировину в новому сезоні. Але це буде стосуватись тільки ягоди високої якості.

“В прикордонній з Україною зоні існує достатня кількість польських підприємств шокової заморозки та виробників ягідних концентратів, саме вони будуть конкурувати з українськими переробними підприємствами за сировину. В минулому сезоні поляки чудово продемонстрували свою готовність приєднати до власних сировинних проектів українські господарства, подарувавши нашим виробниками досвід та можливість, до яких в інших країнах фермери йдуть роками. Польські компанії готові надавати інформаційну підтримку, аграрний супровід і навіть розсаду, але на умовах «залізних» контрактів. Просто роздавати гроші ніхто не буде, інвестувати в ферму 3га “для розвитку бізнесу”. Вимоги до якості будуть досить жорсткими: преміальну ціну отримають виробники замороженої ягоди екстра класу”, – розповідає Ірина Кухтіна, президент Асоціації “Ягідництво України”

Проекти з переробки ягід є привабливими і для українських інвесторів. За даними «Інфо-Шувар», в найближчі роки в Україні можуть з’явитись одразу кілька потужних гравців ринку, які будуть заморожувати ягоду на найсучаснішому обладнанні. Існуючі гравці ринку також планують виходити на принципово вищій рівень бізнесу. Такі підприємства не зможуть собі дозволити працювати із сировиною низької якості, адже пріоритетом для них є прямий експорт дуже якісної замороженої ягоди на ринки Західної Європи, Ближнього Сходу та Азії.

В поточному ж сезоні майже всю заморожену малину ми продавали до країн ЄС. За даними «Інфо-Шувар», з липня 2017 по січень 2018 року Україна експортувала рекордний обсяг замороженої малини – 8,7 тис. тонн. Для порівняння, в той самий період минулого сезону експорт становив 6,3 тис. тонн. Польща, Австрія та Чехія стали головними покупцями із часткою в загальному обсязі експорту 68%, 8% та 7% відповідно.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yakym-bude-malynovyj-sezon-v-ukrayini-2018-roku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати