Tempo950x100

Tempo300x100

Яким буде урожай фруктів і ягід у 2018 році

Яким буде урожай фруктів і ягід у 2018 році

Про це повідомляє прес-служба Асоціації «УКРСАДПРОМ.

За оцінками експертів, у разі сприятливих погодних умов, валовий збір зерняткових, кісточкових, ягідних та горіхоплідних культур у промислових господарствах може сягнути середнього показника для останніх років на рівні 400-500 тис. тонн. Урожай-2018 може перевищити минулорічний показник на 10-30%.

«Нагадаємо, що минулого року втрати врожаю фруктів через несприятливі погодні умови оцінюється на рівні 0,5 млн. тонн, – зауважив голова Асоціації «УКРСАДПРОМ» Дмитро Крошка. – Однак і цього року погода залишається основним фактором ризику, через який більшість виробників не поспішають оцінювати майбутній врожай. Так, внаслідок різкого весняного потепління спостерігається занадто швидкий термін цвітіння (5-10 днів замість 2-3 тижнів), одночасна активізація різноманітних шкідників і хвороб, пришвидшення дозрівання окремих плодів і ягід, дефіцит вологи. Вирішальне значення в оцінці врожаю фруктів для садівників матиме червневе опадання зав’язі, коли стане зрозумілим, скільки плодів насправді виросте на деревах і, відповідно, яким буде валовий урожай».

Ліліана Дмітрієва, директор розсадника «Брусвяна», що на ринку ягідних культур буде кілька факторів, що впливатимуть на обсяги врожаю. В першу чергу, збільшиться площа під насадженнями у плодоносному віці – цього року почнуть давати врожай плантації, закладені три роки тому, коли спостерігався підвищений інтерес до закладання ягідників. Крім того, помітно збільшуються площі, на яких ягоди вирощуються у тунелях, що дозволяє дещо знизити негативний вплив несприятливих погодних умов, а також збільшити «період перебування українських ягід на полицях магазинів». Втім, за словами Л.Дмітрієвой, очікувані гради можуть завдати значної шкоди врожаю-2018.

Олег Китаєв, канд. с.-г. наук, ст. науковий співробітник Інституту садівництва НААН України, уточнив, що в Україні в період вегетації багаторічних насаджень була нижчою в 2-2,5 рази за середньокліматичну норму. «З урахуванням того, що восени йшли дощі по листу, такі значні перепади зволоження значно підвищують ризик пошкодження плодових дерев під час різких перепадів температур. На щастя, зниження температури взимку було поступовим». Негативним фактором впливу на плодові дерева в період вегетації, за словами експерта, окрім короткого періоду цвітіння, також в деяких регіонах стали потужні вітри. «Вітер підсушує приймочку, від чого погіршується зав’язування. Однак, дійсно ще рано прогнозувати врожай кісточкових і зерняткових культур, оскільки попереду ще три хвилі опадання зав’язі. Остання буде в червні, після чого вже можна робити більш точні прогнози», – підкреслив О.Китаєв.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yakym-bude-urozhaj-fruktiv-i-yahid-u-2018-roci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати