Яким буде врожай-2019: експерти дали прогноз

Яким буде врожай-2019: експерти дали прогноз

З початком весни в Україні стартувала посівна кампанія – з випередженням на місяць порівняно з 2018 роком. Наразі складно говорити про точні прогнози на урожай, але засіяти яровими зерновими, зернобобовими, круп’яними і іншими культурами аграрії готуються стільки ж гектарів, скільки і рік тому – більш 7 млн. Ще більше гектарів засіяно з осені озимими, які, за оцінками фахівців Мінагропроду, добре перенесли зиму. “Сегодня” за допомогою експертів оцінили перспективи нинішнього агросезону, а також з’ясували, якими можуть бути ціни на хліб, бакалію, “олію”.

Аграрії і синоптики

За даними Мінагропроду, стан озимих 2019 року виявився найкращим за останні п’ять років: вони зійшли на 99% з 7,6 млн га засіяних площ, в хорошому і задовільному стані перебувають 86% посівів. Посівна триває в 11 південних і центральних областях, агрогосподарства висівають ранні ярі та зернобобові культури – пшеницю, ячмінь, овес і горох.

Начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко назвала ранній початок посівної хорошим знаком для майбутнього врожаю. Основний ризик, на її думку, – це швидке висихання ґрунту, пов’язане з недостатньою кількістю вологи в малосніжному лютому і сильними весняними вітрами. Народний синоптик Леонід Горбань також прогнозує посушливу вітряну весну і спекотні червень і липень з опадами нижче норми.

“Ці фактори можуть погубити врожай в південних регіонах, тому сіяти треба якомога швидше, щоб рослини, використавши вологу, встигли набрати силу до спеки, це допоможе їм вижити”, – каже Горбань.

Проте в Мінагропроді сподіваються, що урожай виявиться на рівні трьох останніх років або близько 66 млн тонн.

Думка економістів

Ціни на харчі зростуть незалежно від того, яким виявиться урожай, впевнені експерти в області економіки. Головна причина – підвищення собівартості агропродукції. За даними Держстатистики, середня зарплата в агросекторі підвищилася за 2018 рік на 23% (до 7360 грн), на 10% подорожчали міндобрива, в результаті витрати на гектар від посіву до збирання врожаю зросли на 14%. Цього року очікується зростання ще на 7-20%. За словами виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, в результаті борошно і крупи подорожчають на рівень інфляції (до 8%), а ось соняшникова олія – навряд чи, тому що ціна на “олію” у нас вище, ніж в Європі, куди ми цей продукт експортуємо.

“Не перший рік наші ціни на ці товари на рівні або вище європейських, що стримує їх зростання, – розповів нам Пендзин. – Так, собівартість сільгосппродукції об’єктивно збільшується, але щоб її продати, нашим аграріям доведеться підвищувати продуктивність праці і зменшувати свій”.

Чекаємо дорогу гречку, хліб і цукор

Найбільше підвищення цін цього року очікується на хліб, впевнені експерти.

“В Україні скорочуються посіви під жито, його доводиться імпортувати, через що житній хліб подорожчав за рік на 22%, – пояснив голова Нацради економічного розвитку Олексій Дорошенко. – Будь-який хліб у нас наразі дешевше, ніж у євросусідів, а попит на нього стабільний, тому очікую зростання цін за рік на 15%. Як і на борошно і макарони”.

Подорожчають також гречка і цукор. Причина в тому, що гречки був надлишок, ціни падали, а сіяли її все менше, тому продукт подорожчає приблизно на 10% (+ 1,5-2 грн/кг), прогнозує Пендзин. Але, за даними Мінагропроду, посіви гречки цього року становитимуть 115 тис. га, що дозволить забезпечити попит. А ось в асоціації “Укрцукор” заявили про скорочення засіваються буряком площ на 25%, або до 230 тис. га через профіцит цукру в останні два роки. Пендзин каже, що дефіциту “піску” не буде, але ціна зросте на 8-10%, або до 13-13,5 грн/кг.

Нагадаємо, ранніми ярими зерновими культурами вже засіяно 16% площ.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yakym-bude-vrozhaj-2019-eksperty-daly-prohnoz
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Профільний комітет Ради закликав зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    БІЛЬШЕ НОВИН