Tempo950x100

Tempo300x100

Якими будуть ціни на продукти харчування до березня

Якими будуть ціни на продукти харчування до березня

Продукти харчування в Україні дорожчатимуть і далі. Такий прогноз можна зробити, якщо проаналізувати, як змінили відпускні ціни виробники продуктів харчування в січні, пише Сегодня.

Експерти кажуть, що підвищення або зниження відпускних цін через деякий час позначається на цінах в роздрібній торгівлі. На швидкопсувні продукти – через один-два тижні, на продукти тривалішого зберігання – через один-два місяці.

Наприклад, хліб належить до швидкопсувних продуктів, і зміна відпускних цін на нього практично відразу призводить до подорожчання хліба в магазинах. Так, в січні виробники хліба підняли ціни на свою продукцію з пшеничного борошна на 3%, з житнього – на 1,5%. І жителі багатьох регіонів помітили це подорожчання за цінами в магазинах. Нагадаємо, за минулий рік відпускні ціни виробників хліба зросли в середньому на 14,5%.

У всьому винен неврожай?

Серед продуктів харчування, які випускають підприємства переробної промисловості, найбільше зростання цін в січні сталося на яблучний сік. Якщо в грудні 2017 року середня відпускна ціна за літр цього напою становила 22,46 грн, то в січні – вже 26,78 грн.

До речі, експерти аграрного ринку зазначають, що з січня дорожчає і “сировина”, тобто самі яблука. Як українські, так і імпортні. Це пов’язують з торішнім неврожаєм яблук у всій Європі. Наприклад, в Польщі яблука дорожчають навіть швидше, ніж в Україні, вже майже на третину дорожче. А оскільки в Україні значна частина імпортних яблук – вирощені саме в Польщі, “їх” ціни незабаром відчуємо і ми.

Відпускні ціни на безалкогольні напої, крім мінеральних вод, в січні зросли на 6,9%. Щоправда, на роздрібних цінах це подорожчання позначиться не скоро, оскільки це продукти тривалого зберігання, і багато магазинів роблять такі закупівлі рідко, особливо в зимовий час.

“Молочка” в Україні ще дорожчає, в Європі – вже дешевшає

Відпускні ціни на молоко в січні підвищилися незначно – всього на 0,8%, якщо порівнювати з груднем. А ось в роздробі молоко подорожчало на 1,5%. Порівняно з середніми цінами минулого року за січень-листопад, середні ціни січня виявилися вищими на 12,2%. Нагадаємо, за минулий рік закупівельні ціни на молоко піднялися на 15% (до 14,8 грн/л), а роздрібні – на 21%.

Масло в січні подорожчало у виробників на 4%, кефір – на 1,3%, сметана – на 2,4%. Оскільки молочні продукти належать до швидкопсувних, підвищення відпускних цін виробників практично відразу позначається і на роздрібних цінах в магазинах.

А ось тверді сири – продукт тривалішого зберігання. У січні виробники підняли ціни на сири майже на 5%. Значить, в роздробі ціна зміниться в лютому-березні.

Цікаво, що в інших країнах світу вже намітилася тенденція до зниження цін на тверді сири. Однак українські виробники не поспішають її дотримуватися. Тому вітчизняний сир в Україні вже дорожче за ціною, ніж аналогічні за якістю імпортні види цієї продукції.  

Найпопулярніше м’ясо – дешева курятина

З м’ясних продуктів в січні найбільше подорожчала у виробників яловичина – на 7,8%, порівняно з груднем (з 62,3 до 67,2 грн за кілограм за відпускною ціною). А ось свинина і м’ясо птиці додали тільки по 1,7%. Середні відпускні ціни на свинину становили 65,9 грн, а на курятину та іншу птицю – 42,1 грн.

Президент Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко спрогнозував, що протягом 2018 року м’ясо подорожчає мінімум на 17%. Однією з причин він називає можливе зростання цін на паливо (яке, втім, поки що дешевшає). За минулий рік ці види м’яса подорожчали в середньому на 26%.

Овочі продовжують зростати в ціні

Серед сільськогосподарської продукції, за даними Держстату, в січні найбільше зросли відпускні ціни на яйця. Порівняно з середніми цінами за січень-листопад 2017 року (остаточної інформації за рік ще немає), подорожчання становило майже 60%. Якщо за січень-листопад 2017 року середня відпускна ціна на яйця становила 10,9 грн за десяток (без ПДВ, транспортних і накладних витрат), то в січні – 17,36 грн.

Відпускні ціни на овочі до кінця січня зросли на 51,6%, якщо порівнювати з середніми цінами за січень-листопад 2017 року. Однак вони дорожчали не однаково. Наприклад, картопля подорожчала на 11,6% (з 3,3 до 3,7 грн за кілограм. А відпускна ціна на буряки знизилася майже на 4% (з 0,85 до 0,82 грн за кіло).

Прискореними темпами останніми тижнями дорожчають і банани. Однак це пов’язують з тимчасовим дефіцитом цього імпортного продукту: нібито виникли затримки з транспортуванням бананів по морю. Найближчим часом поставки налагодяться і ціни знову підуть вниз, запевняють експерти.

Продукти, які подешевшають найближчим часом

З продуктів, за якими Укрстат веде статистику, в січні знизилися відпускні ціни тільки на гречку та цукор (ці продукти дешевшають з минулого літа), а також коньяк. Гречка стала доступнішою на 5%, цукор – на 3,6%, а коньяк – на 2,5%.

До речі, дані Укрстату підтверджують народні спостереження про те, що на базарах ціни менше і знижуються вони швидше, ніж в магазинах.

Наприклад, в січні ціни на сільгосппродукцію підвищували виключно підприємства. На базарах вони, навпаки, в цілому навіть знизилися. Так, індекс сільгосппродукції (зростання цін з поправкою на зростання доходів і інфляцію) в цілому по Україні збільшився на 1,1%. У тому числі у сільськогосподарських підприємств ціни підвищилися на 4,8%, а у населення знизилися на 2,8%. Тож купувати домашню картоплю і молоко у селян, як і раніше, вигідніше, ніж в магазинах.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yakymy-budut-ciny-na-produkty-harchuvannya-do-bereznya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати