Tempo950x100

Tempo300x100

Якими будуть ціни на свинину в цьому році

Якими будуть ціни на свинину в цьому році

Про це заявив керівник асоціації «Свинарі України» Артур Лоза, пише landlord.ua.

За даними асоціації, на промисловий сегмент припадає 30-40% від усього поголів’я й 50-60% від усього виробництва свинини в країні, але питома вага цього сегменту буде лише збільшуватися – так прогнозується поступове збільшення поголів’я, що зменшить ціну у цьому році, але не одразу.

«Якщо прогнозувати ситуацію на майбутнє, то можна сказати, що 2018 рік залишиться дефіцитним, але не слід чекати істотних цінових змін і коливань. Галузь досить інертна, ціни на внутрішньому ринку в живій вазі збуджують до неї інтерес, хоча АЧС є стримуючим фактором. Виробники починають збільшувати виробництво, але результати цього збільшення ми побачимо лише в другій половині 2018 року, тому що виробничий цикл становить приблизно 10 місяців, й істотно на ринок це не вплине. Ми будемо спостерігати певну стабілізацію», — зауважив він.

На його думку, зниження світових цін на свинину збільшить частку імпортної продукції на прилавках, але істотного впливу на ціни внутрішнього ринку це не матиме. Продовольча й сільськогосподарська організація ООН (ФАО) на початок 2018 року прогнозувала поголів’я свиней на рівні 6,1 млн голів.

«Ринок торік був дефіцитний, і попит стримувався високими цінами, а свинина стала одним з рекордсменів подорожчання серед продуктів. Середня закупівельна ціна на свинину в живій вазі доходила до 48 гривень за 1 кг. І якщо у 2016 році якісні сорти м’яса в роздріб коштували до 100 гривень за кг максимум, то у 2017 році ціна піднімалася до 130-140 гривень і навіть більше», — зазначив експерт.

Та додав, що кризову ситуацію спровокувало падіння попиту, зниження цін при зростанні вартості компонентів виробництва ще в 2014-2015 роках. Раніше дефіцит компенсувався імпортом. А в минулому році ситуація змінилася через різницю курсів і зростання цін у ЄС. Також в 2017 році посилився вплив АЧС, особливо на сегмент присадибних господарств, але у 2018 році асоціація сподівається на більш контрольовану ситуацію, у зв’язку зі збільшенням фінансування протиепізоотичних заходів. У результаті, багато хто скоротив поголів’я й обсяги виробництва, хтось взагалі призупинив діяльність, і в результаті це призвело до скорочення загального поголів’я — на 10% за рік, що не могло не позначитися на ринку. При цьому, самі обсяги виробництва свинини вдалося зберегти майже на попередньому рівні, шляхом підвищення ефективності в промисловому сегменті галузі: максимальний показник був зафіксований у 2013 році — 765 тис. тонн, і в наступні періоди коливався в межах 1%.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yakymy-budut-ciny-na-svynynu-v-comu-roci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати