Якими будуть ціни на яблука

Якими будуть ціни на яблука

Фермери ще підраховують остаточні цифри, але вже кажуть, що цьогорічний урожай яблук є рекордним за останні п’ять років. І саме завдяки цьому ціни на ці фрукти суттєво менші, ніж були торік, пише expres.online.

Так, у магазинах і на ринку яблука можна купити за 6-15 гривень за кілограм (залежно від сорту), хоча восени 2017 року вони коштували щонайменше на 5 гривень більше.

“Яблука цього сезону менше за інші плодоовочеві культури постраждали від погодніх умов навесні та влітку, – зазначає для Експрес-онлайн Олександр Хорєв, керівник проекту “АПК-Інформ: овочі та фрукти”. – Тому їх багато, і вони кращої якості.

Якщо в 2017 році валовий збір склав 1 070 000 тонн, то в цьому, за нашими оцінками, – 1 130 000 тонн, тобто на 60 тисяч тонн більше. І їх треба кудись діти. Можливості для зберігання є не у всіх фермерів, через це багато хто продає свій урожай сьогодні за низькою ціною, не чекаючи зими”.

Експерт порівняв теперішні відпускні ціни із тими, які були минулого року. Так, за його словами, попередній сезон продажу яблук починався з 10-11 грн/кг, у кінці березня ціни підійшли до 14 грн, проте в другій половині квітня різко впали до 5-6 грн. Цей сезон фермери почали з 4-6 грн/кг, зараз діапазон – 5-8 грн/кг (гурт).

Виробники вважають, що продавати яблука по 4 гривні – собі у збиток, але ціну диктує ринок, і, в першу чергу, західний.

“Що буде навесні – залежить від того, наскільки активним буде експорт, – додає Олександр Хорєв. – У Польщі також рекордний урожай – 4,2 мільйона тонн. А це означає, що експортувати українські яблука в Європу буде дуже складно, зважаючи на те, що польські виробники мають дотації й відповідно можуть знижувати ціни”.

Тому цілком можливо, що цього року українці аж до весни будуть їсти дешеві яблука, хоча вже з листопада ціни на них почнуть потрохи підніматися.

 

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yakymy-budut-ciny-na-yabluka
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати