Tempo950x100

Tempo300x100

ЄБА вимагає розблокування процесу державної реєстрації ЗЗР

ЄБА вимагає розблокування процесу державної реєстрації ЗЗР

Минулого травня Верховна Рада України прийняла ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля» №2059-VIII, відповідно до якого процедура державної екологічної експертизи матеріалів була замінена на еколого-експертну оцінку матеріалів, поданих для реєстрації пестицидів та агрохімікатів, порядок якої мав бути визначений Кабінетом Міністрів України.

У шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом КМУ мав забезпечити прийняття необхідних нормативно-правових актів, зокрема і порядку проведення еколого-експертної оцінки. Закон набрав чинності 18 червня 2017 року, відтак вищезгаданий строк для розробки та прийняття необхідних нормативно-правових актів сплив ще в грудні 2017 року.

Станом на середину лютого Міністерство екології та природних ресурсів України, за даними експертів Асоціації, не розробило та не подало Порядок на затвердження до КМУ.

Більше того, з грудня 2017 року не збиралася науково-експертна рада при Мінприроди, засідання якої є останнім етапом державної реєстрації пестицидів та агрохімікатів. І навіть ті продукти, у яких вже є повний пакет необхідних документів, не можуть отримати реєстраційні посвідчення. Мусимо констатувати, що своєю бездіяльністю Мінприроди, фактично, заблокувало процедуру державної реєстрації засобів захисту рослин в Україні.

Без посвідчення про державну реєстрацію, українські та міжнародні імпортери й виробники ЗЗР не зможуть розпочати процес ввезення та вчасного забезпечення аграріїв значною кількістю продуктів нового покоління. Окрім невиконання міжнародних контрактів та втрати Україною довіри в очах міжнародної бізнес-спільноти, така ситуація перед початком посівної кампанії може нести у собі ризики для продовольчої безпеки держави.

Варто зазначити, що період застосування ЗЗР є досить коротким. Відповідно, фермер буде купувати те, що є у наявності. А через відсутність пропозиції високоякісних зареєстрованих ЗЗР, існує ризик суттєвого збільшення попиту на сірий імпорт та фальсифіковану продукцію. Таким чином, якість та безпечність майбутнього урожаю може опинитися під загрозою.

Зважаючи на це, Асоціація просить сприяти якнайшвидшій розробці та прийняттю вищезгаданого Порядку, а також забезпеченню безперебійної роботи Ради з метою вчасної реєстрації засобів захисту рослин.

 

 

Перегляди: 10
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yeba-vymahaye-rozblokuvannya-procesu-derzhavnoyi-reyestraciyi-zzr
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати