Tempo950x100

Tempo300x100

ЄС ввела законодавчу заборону на “подвійні стандарти” якості продуктів

ЄС ввела законодавчу заборону на “подвійні стандарти” якості продуктів

Про це пише УНН з посиланням на EurActiv.

Законодавчі зміни є реакцією ЄС на вимоги Центральної та Східної Європи.

“Ми будемо активізувати боротьбу з “подвійними стандартами” якості продуктів. Ми вже внесли поправки до Директиви про недобросовісну комерційну практику, тим самим заборонивши компаніям поставляти на ринки ЄС товари подвійної якості. Це дасть національній владі повноваження контролювати питання на законодавчому рівні. Як сказав пан Юнкер у вересні минулого року, в ЄС не можуть бути громадяни другого сорту”, – зазначила європейський комісар з питань юстиції, прав споживачів і гендерної рівності Віра Юрова.

Питання складу і якості одних і тих же продуктів хвилює Східну Європу не перший рік. Останні випадки харчового шахрайства в ЄС були пов’язані з фальсифікацією оливкового масла, вина, меду, риби, молочних продуктів і м’яса птиці.

В Україні тим часом, за оцінками експертів, фальсифікований чи не кожен другий продукт.

За даними нещодавно проведеної експертизи, наприклад, 75% сиру не відповідають нормам і стандартам якості: замість тваринних жирів в продукції експерти виявили пальмову олію.

Не краща ситуація і з вершковим маслом. Згідно з повідомленням ГО “Громадський контроль захисту прав споживача”, 74% цього продукту на споживчому ринку країни фальсифіковано.

Раніше критичну ситуацію з якістю продуктів і товарів в Україні публічно визнали і в Держпродспоживслужбі.

Паралельно в службі констатували рекордну кількість харчових отруєнь серед українців (протягом 2017 року).

За словами депутата ВР Сергія Тригубенка, такому стану справ “сприяли”: мораторій на перевірки бізнесу і реформа в Держпродспоживслужбі, за результатами якої частина підрозділів і функцій контролюючого органу були скасовані.

Додамо, що активісти ГО із захисту прав споживачів пригрозили, що будуть блокувати роботу вітчизняних виробників фальсифікованих продуктів харчування.

Перегляди: 8
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yes-vvela-zakonodavchu-zaboronu-na-podvijni-standarty-yakosti-produktiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати