Євродепутати обурені змінами в держпідтримці українського АПК

Євродепутати обурені змінами в держпідтримці українського АПК

На цей раз мова йде про те, як Україна реалізує внутрішню дотаційну політику агропромислового комплексу, пише НВ.

7 березня в Європейському парламенті було проведено круглий стіл, на якому Депутати Фульвіо Мартушчелло і Альберто Сирио ініціювали дискусію на тему непрозорості розподілу державних дотацій в українському АПК. Зокрема, євродепутати бачать в схемі розподілу ознаки корупції і вважають, що це може негативним чином вплинути на виділення Україні нового траншу фінансової допомоги ЄС.

Європейський союз завжди бачив і бачить в майбутньому Україну своїм стратегічним Партнером. ЄС і МВФ вже багато років виділяють фінансову допомогу на реформування та підтримку важливих політико-економічних сфер України. Так в 2015 році ЄС виділив Україні в рамках програми макро фінансової допомоги €1,8 млрд, а МВФ – $17,5 млрд. У першому, ні в другому випадку Україна не змогла отримати гроші в повному обсязі через те, що не виконала вимоги ЄС і МВФ до встановленого терміну, в тому числі пов’язані з впровадженням антикорупційних реформ.

Дискусія в Європарламенті не випадково ініційована саме зараз. 28 лютого 2018 року Єврокомісія погодила для України новий пакет макро фінансової допомоги в розмірі €1 млрд двома траншами по €500 млн кожен. Якщо в найближчі місяці пропозиція Єврокомісії схвалять Європарламент і Рада Європи, перший транш Україна зможе отримати вже в липні-вересні поточного року. Нові вимоги ЄС як і попередні будуть пов’язані з боротьбою з корупцією в Україні.

За словами представника Аграрного комітету в Європарламенті, депутата Альберто Сирио, агропромисловий сектор в Україні – один з найважливіших в економіці країни, це провідна експортної галузь, яка має значний потенціал зростання. Сільське господарство в Україні завжди мало підтримку держави, яка в тому числі і дала основу для його динамічного розвитку, однак останні зміни в частині державних дотацій привернули увагу і викликають сумніви європейських депутатів в справедливості їх розподілу.

4 млрд грн державних дотацій, узгоджених в 2017 році Верховною Радою для всього АПК України, на думку європарламентарів, непомірно мала сума для підтримки найбільшого сектора економіки. “В умовах обмеженого бюджету було б логічним субсидувати тих учасників ринку, які найбільш потребує підтримки держави. Однак ми бачимо, що 35% державних дотацій всього українського АПК були розподілені на користь одного з найбільших агрохолдингів країни – промислового монополіста Миронівський хлібопродукт, який займається виробництвом курячого м’яса і має найвищу прибутковість в галузі. Головний акціонер компанії входить в рейтинг Forbes найбагатших людей планети. При цьому в українському агросекторі десятки т исяч малих і середніх фермерських підприємств, які дійсно гостро потребують допомоги, серед них підприємства зернового сектора, які взагалі не потрапили в список дотуються напрямків, – зазначив Альберто Сирио.

“Нові вимоги ЄС щодо виділення фінансової допомоги Україні будуть пов’язані, в тому числі з використанням реальних інструментів боротьби з корупцією. Кошти, надані Україні з Брюсселя, включають гроші платників податків ЄС. Ось чому ми уважно стежимо за тим, як Україна виконує свої зобов’язання і в цілому реалізує державну політику”, – заявив депутат Європарламенту Фульвіо Мартушчелло.

“Ми звертаємося до державних органів влади України: Президенту України, Прем’єр-міністру, профільним комітетам парламенту і закликаємо їх звернути пильну увагу на схеми формування державних дотацій в АПК і принципи їх розподілу в 2018 році і в подальшому. В умовах обмеженості бюджетних коштів на підтримку українських аграріїв дотаційні програми повинні бути спрямовані на захист інтересів тих учасників сектора, які дійсно їх потребують. Ми сподіваємося, що в найближчому майбутньому будуть збудовані про ідкрити і прозорі відносини між бізнесом і владою в Україні, як це працює в Європі та інших розвинутих країнах”, – заявив Альберто Сирио.

Перегляди: 9
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yevrodeputaty-obureni-zminamy-v-derzhpidtrymci-ukrayinskoho-apk
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    АРМА планує скасувати аукціон з продажу мінеральних добрив – провели без належної конкуренції

    Профільний комітет Ради закликав зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    БІЛЬШЕ НОВИН