Tempo950x100

Tempo300x100

Євродепутати обурені змінами в держпідтримці українського АПК

Євродепутати обурені змінами в держпідтримці українського АПК

На цей раз мова йде про те, як Україна реалізує внутрішню дотаційну політику агропромислового комплексу, пише НВ.

7 березня в Європейському парламенті було проведено круглий стіл, на якому Депутати Фульвіо Мартушчелло і Альберто Сирио ініціювали дискусію на тему непрозорості розподілу державних дотацій в українському АПК. Зокрема, євродепутати бачать в схемі розподілу ознаки корупції і вважають, що це може негативним чином вплинути на виділення Україні нового траншу фінансової допомоги ЄС.

Європейський союз завжди бачив і бачить в майбутньому Україну своїм стратегічним Партнером. ЄС і МВФ вже багато років виділяють фінансову допомогу на реформування та підтримку важливих політико-економічних сфер України. Так в 2015 році ЄС виділив Україні в рамках програми макро фінансової допомоги €1,8 млрд, а МВФ – $17,5 млрд. У першому, ні в другому випадку Україна не змогла отримати гроші в повному обсязі через те, що не виконала вимоги ЄС і МВФ до встановленого терміну, в тому числі пов’язані з впровадженням антикорупційних реформ.

Дискусія в Європарламенті не випадково ініційована саме зараз. 28 лютого 2018 року Єврокомісія погодила для України новий пакет макро фінансової допомоги в розмірі €1 млрд двома траншами по €500 млн кожен. Якщо в найближчі місяці пропозиція Єврокомісії схвалять Європарламент і Рада Європи, перший транш Україна зможе отримати вже в липні-вересні поточного року. Нові вимоги ЄС як і попередні будуть пов’язані з боротьбою з корупцією в Україні.

За словами представника Аграрного комітету в Європарламенті, депутата Альберто Сирио, агропромисловий сектор в Україні – один з найважливіших в економіці країни, це провідна експортної галузь, яка має значний потенціал зростання. Сільське господарство в Україні завжди мало підтримку держави, яка в тому числі і дала основу для його динамічного розвитку, однак останні зміни в частині державних дотацій привернули увагу і викликають сумніви європейських депутатів в справедливості їх розподілу.

4 млрд грн державних дотацій, узгоджених в 2017 році Верховною Радою для всього АПК України, на думку європарламентарів, непомірно мала сума для підтримки найбільшого сектора економіки. “В умовах обмеженого бюджету було б логічним субсидувати тих учасників ринку, які найбільш потребує підтримки держави. Однак ми бачимо, що 35% державних дотацій всього українського АПК були розподілені на користь одного з найбільших агрохолдингів країни – промислового монополіста Миронівський хлібопродукт, який займається виробництвом курячого м’яса і має найвищу прибутковість в галузі. Головний акціонер компанії входить в рейтинг Forbes найбагатших людей планети. При цьому в українському агросекторі десятки т исяч малих і середніх фермерських підприємств, які дійсно гостро потребують допомоги, серед них підприємства зернового сектора, які взагалі не потрапили в список дотуються напрямків, – зазначив Альберто Сирио.

“Нові вимоги ЄС щодо виділення фінансової допомоги Україні будуть пов’язані, в тому числі з використанням реальних інструментів боротьби з корупцією. Кошти, надані Україні з Брюсселя, включають гроші платників податків ЄС. Ось чому ми уважно стежимо за тим, як Україна виконує свої зобов’язання і в цілому реалізує державну політику”, – заявив депутат Європарламенту Фульвіо Мартушчелло.

“Ми звертаємося до державних органів влади України: Президенту України, Прем’єр-міністру, профільним комітетам парламенту і закликаємо їх звернути пильну увагу на схеми формування державних дотацій в АПК і принципи їх розподілу в 2018 році і в подальшому. В умовах обмеженості бюджетних коштів на підтримку українських аграріїв дотаційні програми повинні бути спрямовані на захист інтересів тих учасників сектора, які дійсно їх потребують. Ми сподіваємося, що в найближчому майбутньому будуть збудовані про ідкрити і прозорі відносини між бізнесом і владою в Україні, як це працює в Європі та інших розвинутих країнах”, – заявив Альберто Сирио.

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yevrodeputaty-obureni-zminamy-v-derzhpidtrymci-ukrayinskoho-apk
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати