Tempo950x100

Tempo300x100

Європа та Азія відчули смак українських яблук

Європа та Азія відчули смак українських яблук

У липні-січні 2017-2018 маркетингового року (МР) наша країна експортувала до держав ЄС 9,2 тис. тонн яблук. Це в 9 разів більше, ніж було за аналогічний період 2016-2017 МР, інформують Економічні Відомості.

Як зазначає експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Герман, квотування на експорт яблук в України немає ні з країнами ЄС, ні з державами СНД: «Ми з ними працюємо в зоні вільної торгівлі. Однак це зовсім не гарантує того, що українські експортери завжди матимуть стабільні обсяги вивезення продукції. У попередні три роки обсяги експорту яблук до інших країн навіть падали. Річ у тім, що нашим головним покупцем завжди була Російська Федерація, яка з 2014 р. ввела заборону на постачання українських яблук, а на частку цієї країни припадало 95% усього експорту цієї продукції. А з новими ринками все йде погано».

На думку аналітика, наші садівники завжди були орієнтовані на ринок РФ, і навіть після введеного Росією фактичного торгового ембарго з Україною туди все одно, проте вже через Білорусь, і далі надходять українські яблука.

Так, росіяни завжди любили українську плодоовочеву продукцію і в принципі не хочуть відмовлятися від неї зараз – вона дешевша за європейську, і якість українських яблук цілком влаштовує російського споживача. Саме на нього завжди були спрямовані українські садівники та селектори.

Тому в них і виробився своєрідний стереотип: будемо й далі вирощувати такі самі сорти й у такому дусі, як і раніше. Або – усе, що виростив і не пішло на переробку (наприклад, на ті-таки соки), можна успішно експортувати. Як вважає Тетяна Герман, згубність віри в такий стереотип дуже чітко засвідчив нам нинішній сезон.

«У сезоні 2017/2018 рр. через серйозне падіння обсягів виробництва яблук у Польщі в України з’явилася можливість потрапити на ринок ЄС, однак експортували ми туди здебільшого промислові яблука, тобто сировину для виробництва яблучного концентрату. Спроби експорту десертних яблук у більш розвинені країни Європи в сезоні, що минає, теж були, проте я б не назвала їх успішними. Як з’ясувалося, дуже важко було знайти одну експортну партію яблук однорідної якості навіть в одному великому садівничому господарстві. Тобто те яблуко, що вирощує більшість українських фермерів, наприклад, для ринку Німеччини або Великобританії, не підходить », – резюмує експерт.

А генеральний директор найбільшої в Україні спеціалізованої корпорації «Вінницясадвинпром» Анатолій Семенюк має дещо інший погляд: «Торік Україна постачала яблука до 50 країн світу. Трохи зросла їхня експортна ціна. Основними споживачами були Білорусь, Австрія, Угорщина, Вірменія, Грузія, Швеція та Великобританія. Саме «левова» частка вивезених яблук припадала на Англію, Німеччину та Швецію, тобто країни ЄС. Водночас основне наше досягнення – реалізація великої партії яблук на європейському ринку саме для вживання їх свіжими. Це й підтверджується успішною географічною диверсифікацією. І це я вважаю великим проривом».

Водночас, наприклад, керівник ТОВ «Міжлісся» (Вінницька область) Олег Меркалн стверджує, що в них у господарстві 40-50% врожаю становлять технічні яблука. Однак в останні три роки (майже від початку військових дій на Донбасі) у них спостерігається надлишок десертних яблук. Адже саме до 2014 р. вони везли чималу їхню частину для продажу в східні області країни. Однак за ці роки підприємство, засноване австрійською компанією «Пфанер», змогло освоїти нові технології і з успіхом відправляє свою продукцію до різних країн ЄС.

Як вважає Тетяна Герман, основними лідерами за обсягами виробництва є Вінницька, Чернівецька та Хмельницька області. Саме на них і припадає майже половина всього українського врожаю цих фруктів. Популярними сортами в Україні є Айдаред, Гала, Голден, Ренет Симиренка.

Фахівці Всесвітньої асоціації виробників груш та яблук (WAPA) визначили десять сортів яблук, яких виробляють найбільше на території країн Євросоюзу.

Очолив цей рейтинг сорт Голден Делішес (Golden Delicious). Друге місце належить сорту Гала (Gala), очікуваний урожай якого називають на рівні 1,2 млн тонн. Завершує трійку лідерів сорт Айдаред. Далі йдуть сорти Ред Делішес (Red Delicious), Джонаголд (Jonagold), Чемпіон (Shampion), Гренні Сміт (Granny Smith), Ельстар (Elstar) і Джонагоред (Jonagored). Завершує рейтинг сорт Бреберн (Braeburn).

Як видно, частково цей список перегукується із сортами, що активно вирощують в Україні. Майже той самий сортовий склад – і в США, серед яких ще Фуджі, Гренні Сміт. Азіатські країни більше полюбляють червоне яблуко.

У сезоні 2017/2018 рр. статистика засвідчила, що майже половина українського експорту яблук спрямовано до країн ЄС, ідеться про більш ніж 10 тис. тонн. Як зазначає Тетяна Гетьман, майже все яблуко, відправлене до ЄС, – промислове. З української сировини роблять концентрат з високою кислотністю, європейці розбавляють свої концентрати із солодших яблук нашими, українськими, кислішими.

На її ж думку, майже всі десертні яблука постачали до Білорусі. Однак цю країну не можна вважати надійним каналом для збуту українських десертних яблук, тому нашим підприємствам та експортерам потрібно шукати інші ринки збуту цієї продукції. Найближчим ринком залишається ЄС, він, до речі, у декілька разів більший за ринок РФ. Перспективним ринком є Азія, там споживання хоч і менше, ніж у ЄС, та попит на яблука зростає швидше, ніж у будь-якому іншому регіоні.

Чи є нині Україна великим конкурентом для польської продукції? Наприклад, президент Спілки садівників Польщі Мирослав Малишевський у це взагалі не вірить і зазначає, що головним ринком збуту українських яблук є Схід та колишні республіки СРСР.

А Тетяна Гетьман упевнена, що з Польщею ми конкуруємо тільки на нашому внутрішньому ринку, хоча останнім часом закуповуємо дедалі менше яблук з країни.

Польща залишається найбільшим виробником яблук у країнах ЄС, за сприятливих погодних умов вона може збирати майже 4 млн тонн яблук. В Україні щороку збирають 1-1,2 млн тонн яблук – це дорівнює річному обсягу експорту польських яблук. Майже 600 тис. тонн яблук Польща експортує до країн СНД, серед яких левову частку займає Білорусь.

Однак голова громадської організації «Укрсадвинпром» Володимир Печко впевнений, що ми вже становимо велику конкуренцію для польських яблук і в Україні, і в Європі.

«У нас дуже смачні яблука, вони скрізь – у Європі, в Азії – мають великий попит. Єдине, що нам треба навчитися їх правильно збувати. А для цього потрібно брати найактивнішу участь у різноманітних міжнародних виставках. І для цього господарствам треба кооперуватися, щоб разом представляти не свої яблука, а виступати під єдиним брендом «Українське яблуко». Є чимало господарств, які ще не можуть запропонувати великих партій продукції, але ми працюємо над цим. Нам активно допомагає держава: вкладаються чималі кошти в будівництво сховищ та логістику. Господарства активніше висаджували протягом останніх років молоді сади», – розповів він “і”.

Як зазначає Марія Лакеєва, аналітик проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», перспективним ринком для експорту може бути Казахстан: «Так, цей ринок невеликий, але там знають нашу продукцію, її якість, і вона є затребуваною. Зростає експорт і до США. Також до перспективних ринків можна зарахувати Ізраїль. Поки що обсяги експорту туди є невеликими».

Отже, перспектив за багатьма напрямками експорту яблук чимало. А надто у 2018 р. Адже нещодавно експерти Української плодоовочевої асоціації (УПОА) провели аналіз інформації про погоду, і звіти садівників щодо ситуації в садах дають підстави сподіватися на рекордний урожай яблука, а також багатьох інших видів фруктів та ягід у 2018 р. в Україні.

Згідно з попереднім прогнозом асоціації, аномально холодний і сніговий березень 2018 р. з високою вірогідністю відстрочить цвітіння садів, що дасть змогу знизити ймовірність втрат від весняних заморозків, а відносно стабільні кліматичні умови зими дозволили садівникам майже цілком запобігти пошкодженням і виснаженню дерев.

Загальний обсяг урожаю 2018 р., як очікують експерти, збільшиться, бо почне плодоношення значна кількість молодих садів. У цій ситуації потрібно використати всі можливості для активного просування якісної яблучної продукції до деяких країн світу, включно з нашим європейським напрямком.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yevropa-ta-aziya-vidchuly-smak-ukrayinskyh-yabluk
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати