Tempo950x100

Tempo300x100

Європейські фермери руйнують стереотипи про здорову їжу

Європейські фермери руйнують стереотипи про здорову їжу

А ферма може успішно працювати не тільки в селі, а й в мегаполісі, пише Сегодня.

Найбільша міська смарт-ферма Європи розташована на двадцяти сотках ландшафтного парку неподалік самого центру Берліна. Для вирощування овочів тут застосовують простий і одночасно геніальний підхід – замкнутий цикл виробництва, де особливу роль відіграють риби.

Вода, в якій плавають риби, проходить через спеціальні фільтри. За допомогою бактерій риб’ячі екскременти перетворюються на добрива. Рослини їх поглинають, а очищена вода повертається назад до риби. І так по колу. Потреба в гормонах або пестицидах відпадає сама собою. Але головне, смарт-ферми економлять до вісімдесяти відсотків води, і стільки ж – території.

Африканський сом – одна з найвдаліших риб для міського фермерства. Соми звикли виживати в найважчих посушливих умовах Африки, тому їм не потрібно багато простору. Крім того, ця риба – ідеальний споживач кормів. З одного кілограма корму отримують один кілограм філе. Для порівняння, щоб отримати кілограм яловичини, треба згодувати близько семи кілограмів корму.

Цикл вирощування становить 6 місяців. За цей час риби виростають з п’ятдесяти грамів до півтора кілограмів.

Крім звичних овочів і салатів, тут також вирощують фрукти: банан, інжир, лимон, папайя. Врожаю ще не збирали. Це експеримент. Але якщо він вдасться, власники планують відкрити ще одну смарт-ферму. Виключно з вирощування екзотичних фруктів.

Ідея міського фермерства полягає в тому, щоб всю необхідну їжу – якісну і здорову – вирощувати якомога ближче до місць проживання споживача.

Смарт-ферма не передбачає продуктових відходів. З вирощеної продукції тут виробляють соки, соуси, рибні консерви. А це, між іншим, ще й додаткові робочі місця.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yevropejski-fermery-rujnuyut-stereotypy-pro-zdorovu-yizhu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати