Tempo950x100

Tempo300x100

Європу чекає перевиробництво ягід

Європу чекає перевиробництво ягід

Про це повідомив економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook, передає propozitsiya.com.

Ринок ягід у Західній Європі зростає на 8% на рік. Для порівняння весь ринок фруктів зростає заледве на 1%, що свідчить про стагнацію цього ринку та що можна порівняти з інфляцією в цьому регіоні.

Споживання малини, лохини та ожини в ЄС зростає в 3-4 рази швидше, ніж суниці садової. Найбільші перспективи по лохині, адже вона доступна цілий рік, і якість ягоди є дуже високою.

«Однак є багато проблем з ягодою. Наприклад, суниця садова часто очолює список найбрудніших продуктів з причини використання великої кількості ЗЗР. Інша проблема — це широке використання пластику в упакуванні ягід, що є великою глобальною екологічною проблемою. Ці питання потрібно терміново вирішувати, щоб вони не вплинули негативно на весь ринок ягід», — пише Андрій Ярмак.

Через велику кількість проблем у вирощуванні ягід, світ переходить на захищений ґрунт. Це майбутнє сільського господарства.

«В ягодах ця тенденція набирає обертів дуже і дуже швидко. Вищі витрати окупаються вищою ціною за якіснішу продукцію, меншими втратами від птахів, хвороб та шкідників та меншими витратами на ЗЗР», — зазначає економіст.

Проте найбільшою проблемою сектору є глобальний дефіцит робочої сили для збирання ягід. Навіть у самій Мексиці вже починає бракувати робочих рук.

«Був на презентації компанії з виробництва роботів, яка гарантує, що витрати на їхню роботизовану систему збирання не вищі, ніж на людей. Такий робот на суниці садовій збирає ягоду зі швидкістю одна штука за три секунди. Ціни, як завжди, не озвучувалися публічно. Але одне зрозуміло — такого робота можна використовувати лише на ідеальних плантаціях», — додає Ярмак.

Ціни на ягоди матимуть і далі негативну тенденцію, адже виробництво зараз зростає швидше, ніж попит. В ЄС, на свіжому ринку, немає збуту для ягоди другого класу.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yevropu-chekaye-perevyrobnyctvo-yahid
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати