Європу завалять бананами

Європу завалять бананами

За повідомленням Асоціації виробників бананів Канарських островів, торговельну угоду між Європейським Союзом і країнами Меркосур (торгово-економічний союз, в який входять Аргентина, Бразилія, Парагвай і Уругвай. Асоційовані члени – Болівія і Чилі ) збільшує ризик надлишкової пропозиції бананів в Європі. Про це повідомляє EastFruit.

Контракт між ЄС і Меркосур був укладений наприкінці червня, після двох десятиліть переговорів, і був схвалений представниками галузі в країнах Південної Америки.

Однак Асоціація виробників бананів Канарських островів (Asprocan), найбільший внутрішній постачальник бананів в Європі заявив, що названа угода може призвести до зниження ринкових цін.

У заяві Asprocan говориться, що Бразилія виробляє близько 7 млн тонн бананів в рік і що частина найбільш великих транснаціональних корпорацій в секторі виробництва та експорту бананів перебувають у цій країні.

«Це новий элекмент тиску на ціни на тлі триваючого падіння середньої ціни на імпортні банани в ЄС. У той же час в угоді не обумовлюються такі ж екологічні та соціальні вимоги до виробництва, які повинні дотримуватися європейські фермери», – повідомляє Asprocan.

Також, ще не зрозуміло, якими будуть тарифи при ввезенні бананів.

При цьому Асоціація заявила, що представники Альянсу із захисту європейського сільського господарства в Брюсселі попередили, що згідно з угодою, імпорт бананів з країн Меркосур підпадає під дію пільгових тарифів з січня 2020 року.

Еквадор, Колумбія, Перу, Коста-Ріка, Панама, Сальвадор, Гондурас і Гватемала вже працюють у таких умовах.

Можливо, що тариф, який в даний час установлено на рівні 114 євро ($128) за тонну, буде знижений до 75 євро ($84) за тонну.

Серед країн Меркосур тільки Бразилія експортує банани на ринок ЄС.

«Незважаючи на те, що обсяги їх експорту на ринок ЄС в даний час невеликі, виробництво бананів в Бразилії має великий потенціал, і ця країна, що є одним з основних експортерів свіжих фруктів і овочів на європейський ринок, володіє хорошою інфраструктурою і необхідним досвідом для збільшення експорту бананів», – заявляє Asprocan.

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yevropu-zavalyat-bananamy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати