Tempo950x100

Tempo300x100

З минулого року вартість перевезення зерна зросла на 35%

З минулого року вартість перевезення зерна зросла на 35%

Про це заявив аналітик компанії Pro-Consulting Іван Шпак, аналізуючи ринок логістичних послуг на аграрному ринку.

За даними експерта, з початку 2018 року вартість перевезення в зерновозах зросла на 35%. За минулий рік фактична вартість транспортування зерна залізницею зросла на 60 – 70% (це сумарне підвищення з урахуванням зростання тарифу; вартості використання вагонів; застосування УЗ різних додаткових коефіцієнтів). Частка вагонної складової зросла в три рази.

«Частка автотранспорту в перевезеннях продукції АПК зросла з 40,2% у 2017 році до 43,4% за підсумками 2018 року. У даній ситуації спостерігаються як негативні, так і позитивні моменти» – зазначив у своєму Іван Шпак.

Крім того, на стан ринку логістики впливають і можливості обробки і зберігання зерна. Сьогодні в Україні налічується 1270 елеваторів різного класу, об’ємом в 36 млн тонн зерна. А якщо враховувати і склади підлогового зберігання, то загальні обсяги зберігання зерна становлять близько 46-47 млн ​​тонн.

На думку аналітика, до 2020 потреба обсягів зберігання зерна може скласти близько 70 млн тонн, що значно вище нинішніх можливостей, так як темпи приросту обсягів зберігання на рівні 5-7% на рік поступаються потребам більш ніж в 6 разів.

На тлі гострих проблем нестачі вагонів, тягової потужності і зношеності інфраструктури в секторі залізничних перевезень, перспективним напрямком для зернових перевезень стає річкове сполучення. Однак, розвиток ринку річкових перевезень вимагає прозорих умов для гравців, інвестицій в інфраструктуру, в тому числі, і в поглиблення річок, а поки в зернових перевезеннях буде і надалі зростати частка автомобільного транспорту.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/z-mynuloho-roku-vartist-perevezennya-zerna-zrosla-na-35
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати