Tempo950x100

Tempo300x100

З нового року горілка в Україні знову подорожчає

З нового року горілка в Україні знову подорожчає

Про це під час прес-конференції журналістам заявив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає УНН.

Він нагадав, що між Україною і ЄС діє угода, згідно з яким вітчизняні ставки акцизів планується довести до середніх європейських норм.

“Але на сьогоднішній день ми по ряду акцизів вже перевершили середній рівень країн європейського регіону. По кожній пляшці горілки, яка продається в Європі, акциз становить 164 грн. В Україні акциз до підвищення становив 127 грн за 1 літр чистого спирту. Таким чином, ми практично підійшли до цієї позначки. І коли ми вийдемо на середній європейський акциз на міцний алкоголь – ми будемо мати ціну на 0,5 пляшки горілки мінімум 91 грн. Нам варто очікувати цього вже в наступному році”, – сказав він.

Нагадаємо, підвищення акцизів на алкоголь в Україні вже 6 років не дає позитивного фіскального ефекту. При цьому, КМУ ініціював чергове підвищення акцизних ставок на алкоголь, і відповідний законопроект вже знаходиться на розгляді РВУ. Мова про можливе підвищення акцизів на 11,2%.

У податковому комітеті парламенту ще не визначилися, чи підтримають зазначену пропозицію уряду.

Додамо, що якісний алкоголь в ЄС сьогодні доступніше, ніж в Україні.

“Якщо порівняти доходи в ЄС і в Україні – це різниця очевидна, і вона не в нашу користь. Однак, якщо порівняти співвідношення вартості алкоголю в країнах ЄС до доходів, то вийде, що ми живемо “багатше” наших західних сусідів. Різниця в зіставлення ціною алкоголю – мінімум в 4 рази. Це означає, що в перерахунку вартості алкоголю до середнього рівня доходу, для українців алкоголь в рази дорожче, ніж для європейців. Це наслідок непродуманої податкової політики, який в подальшому провокує покупця на економію, а значить – на покупку сурогатного алкоголю,” – пояснила генеральний директор компанії “Eastern Beverage Trading” Ольга Івушкіна.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/z-novoho-roku-horilka-v-ukrayini-znovu-podorozhchaye
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати