З початку року подорожчали майже всі продукти харчування

З початку року подорожчали майже всі продукти харчування

Про це пише УНН з посиланням на інфляційний барометр.

Найбільше подорожчали овочі. З початку року ціни на моркву зросли у 2,4 рази — до 13,4 грн/кг, капуста подорожчала у 2,2 рази до 9,5 грн/кг, буряк — на 54% до 11,7 грн/кг, картопля — на 43% до 8,8 грн/кг, цибуля — на 20% до 6,5 грн/кг.

Також з початку року в Україні вартість ковбас зросла на 19% – до 168 грн/кг, молока — на 5,2% до 21,6 грн/л, хлібу житнього — на 12% до 22,4 грн/кг (близько 15,6 грн за буханку).

Незначно, але зросли ціни на борошно — на 2,5% до 11,9 грн/кг, масло — на 2% до 185,6 грн/кг (близько 46,4 грн за 200 гр продукту, — ред.), рис — на 1,4% до 26 грн/кг, сметана подорожчала на 4% до 57,7 грн/кг, олія — на 1,3% до 27 грн/л.

Водночас впродовж 2018 року подешевшала курятина — на 0,5%, до 91,2 грн/кг. Свинина та яловичина додали в ціні 8% та 14,5% відповідно. Таким чином, кілограм свинини обійдеться українцю у 107,4 грн, кілограм яловичини — у 134,3 грн.

Здешевлення курятини економічний експерт Павло Мороз пояснює стабілізацією гривні і затвердженням програм держпідтримки АПК (дотацій).

“У 2017 році МВФ запропонував Україні запустити механізм дотацій замість спецрежиму пільгового оподаткування. Було запропоновано видавати дотацію агрокомпаніям в залежності від суми сплачених податків. У структурі тваринництва птахівники займають більше половини ринку, відповідно, і дотації вони отримали хороші. Це дозволило їм повернути гроші в оборот, наростити поголів’я і стабілізувати ціни на внутрішньому ринку. У сфері великої рогатої худоби справи йдуть гірше.

Виділені дотації не так ефективно позначилися на виробниках, так як основний обсяг дотацій тваринники повинні були отримати в другій половині року, з огляду на сезонність в їх виробництві. У зв’язку зі скасуванням програми дотацій зразка 2017 року, тваринники не отримали очікувані суми дотацій за 2 місяці. Що стосується програм дотацій 2018 року, то швидкого ефекту не варто очікувати через тривалу окупність виробництва. Від цього і різкий скачок цін на продукцію незважаючи на держпідтримку”, — пояснив П.Мороз.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/z-pochatku-roku-podorozhchaly-majzhe-vsi-produkty-harchuvannya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    Польща планує обмежити використання ГМ сировини у виробництві кормів

    Піца і торти можуть вбити: у МОЗ розповіли, яка їжа підвищує ризик смерті

    Виробництво біометану має потенціал потужного зростання – Герус

    БІЛЬШЕ НОВИН