Tempo950x100

Tempo300x100

З прилавків приберуть неякісне молоко, але за екстра сорт доведеться доплатити

З прилавків приберуть неякісне молоко, але за екстра сорт доведеться доплатити

Якість українського молока ходить наблизити до європейського. Минулого тижня Мінагрополітики оприлюднило проект наказу «Про затвердження вимог до безпеки і якості молока і молочних продуктів», який покликаний адаптувати нормативну базу України до стандартів ЄС. Нові вимоги торкнуться як експортерів (відразу після набрання наказом чинності) так і всіх інших операторів молочного ринку (з 1 січня 2019 р.) Норми за змістом мікроорганізмів в молоці, що йде на переробку, будуть знижувати поступово, до 2022 року аж року.

У Міністерстві не заперечують, для того, щоб відповідати європейським стандартам, українським виробникам потрібно буде витратитися на оновлення виробничих потужностей. Скільки – в відомстві сказати не змогли, посилаючись на те, що все буде залежати від величини оператора ринку, і від того, які стандарти він вже застосовує на своїх заводах.

Хто не буде відповідати новим стандартам сплатить штраф: для юросіб – в розмірі десяти мінімальних заробітних плат, для фізосіб-підприємців – шести мінімальних зарплат. Але Держпродспоживслужба заспокоює, штрафувати буде не огульно – у багатьох випадках спочатку обійдеться приписом.

«Якщо наказ набуде чинності – будемо його виконувати. Щоб уникнути корупційний ризик, законодавець вирішив визначити конкретну суму штрафу і тим самим уникнути можливостей впливу перевіряючих на оператор ринку. З 19-ти видів порушень, за якими можуть бути накладені фінансові санкції, по 8-ми регулятор повинен спочатку видати припис – письмова вимога посадової особи органу контролю про усунення порушення. Його невиконання тягне за собою застосування заходів адміністративного впливу у вигляді штрафу», – розповіли в Держпродспоживслужбі.

Якісне молоко відразу не з’явиться

Самі ж виробники хоч і виступають за прийняття нових вимог до якості молочної продукції, все ж попереджають – відразу вони не зароблять.

«Причина – дві третини молока виробляється” на подвір’ях «якість там дуже погане. Важка ситуація з антибіотиками. Ми таке молоко не приймає. Але інші, не дуже відомі виробники, беруть, тому що їх ніхто не контролює. Тобто, немає рівних умов конкуренції. А якщо є куди збути неякісну сировину, то навіщо голову морочити і витрачати кошти. Те ж саме і з використанням рослинних жирів – фальсифікат є, і з ним потрібно боротися жорстко»– розповів голова наглядової ради групи компаній «Молочний альянс» Сергій Вовченко.

В швидкий перехід на молоко сорту екстра сумніваються і експерти. На їхню думку, до 2022 року багато виробників можуть не встигнути перейти на нові стандарти і терміни доведеться зрушувати.

«З цього року у Госпродпотребслужби розгорнуті повноваження з контролю. До цього поважають себе компанії, ключові виробники продукції з незбираного молока та сирів, і так вибраковують неякісну сировину – без стороннього контролю. Але у нас довгий час діяв стандарт зі звичними вимогами сортності. Щоб зараз перейти на інший, найвищий – необхідно робити інвестиції в обладнання, персонал і витратні матеріали, це нешвидкий процес. Питання в бажанні продовжувати бізнес при додаткових інвестиціях, тобто зменшувати маржу і працювати над собою. Багато хто готовий, багато – немає», – помітив провідний аналітик «Інфагро» Максим Фастеев.

Ціни виростуть

Проте кажуть молочники, якщо виключити корупційну складову, нові нормативи все ж дозволять поліпшити сировину і потіснити фальсифікат. Але нововведення може відбитися і на ціні молочного продукту.

 «Ціна трохи збільшиться по молоку з дворів, але не через витрати, а тому, що може виникнути дефіцит сировини на певному проміжку часу. Буде недостатня пропозиція – підскочать ціни. Але ринок сам відрегулює. Головне, щоб політики не втручалися з ідеями встановити мінімальні закупівельні ціни. У Раді є такий проект від одного з депутатів», – помітив Сергій Вовченко.

Експерти пояснюють, що граничні вимоги до змісту в молоці мікроорганізмів (до 2022 року проект передбачає п’ятикратний зменшення показника) не приведе до зловживання виробників антибіотиків. Адже лабораторія легко визначить їх зміст і заверне поставку сировини.

Щоб дотримуватися нормативів, потрібно дотримуватися трьох ключових вимог:

  1. Здорові корови;
  2. Доїння без контакту з повітрям (доїльний апарат);
  3. Молоко повинно охолоджуватися до температури не вище 8 ° С.

А для цього ферми потрібно обладнати досить дорогим сучасним доїльним і холодильним обладнанням. Що неминуче відіб’ється на ціні кінцевого продукту, повідомляє UBR

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/z-prylavkiv-pryberut-neyakisne-moloko-ale-za-ekstra-sort-dovedetsya-doplatyty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати