Tempo950x100

Tempo300x100

З прилавків приберуть неякісне молоко, але за екстра сорт доведеться доплатити

З прилавків приберуть неякісне молоко, але за екстра сорт доведеться доплатити

Якість українського молока ходить наблизити до європейського. Минулого тижня Мінагрополітики оприлюднило проект наказу «Про затвердження вимог до безпеки і якості молока і молочних продуктів», який покликаний адаптувати нормативну базу України до стандартів ЄС. Нові вимоги торкнуться як експортерів (відразу після набрання наказом чинності) так і всіх інших операторів молочного ринку (з 1 січня 2019 р.) Норми за змістом мікроорганізмів в молоці, що йде на переробку, будуть знижувати поступово, до 2022 року аж року.

У Міністерстві не заперечують, для того, щоб відповідати європейським стандартам, українським виробникам потрібно буде витратитися на оновлення виробничих потужностей. Скільки – в відомстві сказати не змогли, посилаючись на те, що все буде залежати від величини оператора ринку, і від того, які стандарти він вже застосовує на своїх заводах.

Хто не буде відповідати новим стандартам сплатить штраф: для юросіб – в розмірі десяти мінімальних заробітних плат, для фізосіб-підприємців – шести мінімальних зарплат. Але Держпродспоживслужба заспокоює, штрафувати буде не огульно – у багатьох випадках спочатку обійдеться приписом.

«Якщо наказ набуде чинності – будемо його виконувати. Щоб уникнути корупційний ризик, законодавець вирішив визначити конкретну суму штрафу і тим самим уникнути можливостей впливу перевіряючих на оператор ринку. З 19-ти видів порушень, за якими можуть бути накладені фінансові санкції, по 8-ми регулятор повинен спочатку видати припис – письмова вимога посадової особи органу контролю про усунення порушення. Його невиконання тягне за собою застосування заходів адміністративного впливу у вигляді штрафу», – розповіли в Держпродспоживслужбі.

Якісне молоко відразу не з’явиться

Самі ж виробники хоч і виступають за прийняття нових вимог до якості молочної продукції, все ж попереджають – відразу вони не зароблять.

«Причина – дві третини молока виробляється” на подвір’ях «якість там дуже погане. Важка ситуація з антибіотиками. Ми таке молоко не приймає. Але інші, не дуже відомі виробники, беруть, тому що їх ніхто не контролює. Тобто, немає рівних умов конкуренції. А якщо є куди збути неякісну сировину, то навіщо голову морочити і витрачати кошти. Те ж саме і з використанням рослинних жирів – фальсифікат є, і з ним потрібно боротися жорстко»– розповів голова наглядової ради групи компаній «Молочний альянс» Сергій Вовченко.

В швидкий перехід на молоко сорту екстра сумніваються і експерти. На їхню думку, до 2022 року багато виробників можуть не встигнути перейти на нові стандарти і терміни доведеться зрушувати.

«З цього року у Госпродпотребслужби розгорнуті повноваження з контролю. До цього поважають себе компанії, ключові виробники продукції з незбираного молока та сирів, і так вибраковують неякісну сировину – без стороннього контролю. Але у нас довгий час діяв стандарт зі звичними вимогами сортності. Щоб зараз перейти на інший, найвищий – необхідно робити інвестиції в обладнання, персонал і витратні матеріали, це нешвидкий процес. Питання в бажанні продовжувати бізнес при додаткових інвестиціях, тобто зменшувати маржу і працювати над собою. Багато хто готовий, багато – немає», – помітив провідний аналітик «Інфагро» Максим Фастеев.

Ціни виростуть

Проте кажуть молочники, якщо виключити корупційну складову, нові нормативи все ж дозволять поліпшити сировину і потіснити фальсифікат. Але нововведення може відбитися і на ціні молочного продукту.

 «Ціна трохи збільшиться по молоку з дворів, але не через витрати, а тому, що може виникнути дефіцит сировини на певному проміжку часу. Буде недостатня пропозиція – підскочать ціни. Але ринок сам відрегулює. Головне, щоб політики не втручалися з ідеями встановити мінімальні закупівельні ціни. У Раді є такий проект від одного з депутатів», – помітив Сергій Вовченко.

Експерти пояснюють, що граничні вимоги до змісту в молоці мікроорганізмів (до 2022 року проект передбачає п’ятикратний зменшення показника) не приведе до зловживання виробників антибіотиків. Адже лабораторія легко визначить їх зміст і заверне поставку сировини.

Щоб дотримуватися нормативів, потрібно дотримуватися трьох ключових вимог:

  1. Здорові корови;
  2. Доїння без контакту з повітрям (доїльний апарат);
  3. Молоко повинно охолоджуватися до температури не вище 8 ° С.

А для цього ферми потрібно обладнати досить дорогим сучасним доїльним і холодильним обладнанням. Що неминуче відіб’ється на ціні кінцевого продукту, повідомляє UBR

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/z-prylavkiv-pryberut-neyakisne-moloko-ale-za-ekstra-sort-dovedetsya-doplatyty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Супермаркети встановили нові ціни на популярні м’ясні продукти

    Як змінилися ціни на печериці, цибулю та салат

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    БІЛЬШЕ НОВИН