Tempo950x100

Tempo300x100

З якими проблемами зіштовхнуться українські фермери у 2018 році

З якими проблемами зіштовхнуться українські фермери у 2018 році

З одного боку, агропромисловий комплекс отримає фінансову підтримку від держави і більш високу виручку за продукцію. З іншого боку, на врожаї можуть негативно позначитися кліматичні зміни, пише etcetera.media.

На початку року прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що аграрний сектор в Україні забезпечує близько 17-18% ВВП, тому державна підтримка цієї сфери в 2018 році складе 6 млрд гривень. В уряді хочуть стимулювати технологічний розвиток у цій галузі шляхом державної підтримки. Як відомо, держава профінансує закупівлю техніки українського виробництва і створення молочних ферм і тваринницьких комплексів.

Тим часом в Україні стартувала посівна. Цієї весни українським аграріям доведеться засіяти зерновими близько 3 млн гектарів.

Генеральний директор консалтингового агентства «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов зазначає, що український експорт сільськогосподарської продукції в 2018 році залежатиме від врожаю, проте в грошовому вираженні вартість сукупного експорту може збільшитися, оскільки глобальні кліматичні зміни в світі впливають на зростання цін на зернові, які експортує Україна .

За словами Феофілова, на аграрному ринку України різко зросла роль кліматичного чинника. На даний момент в Україні досить складні стартові погодні умови для врожаю, який фермери повинні почати збирати з середини червня. Феофілов пояснив, що та волога, яка накопичилася в землі за зимовий період, через підвищення температури може дуже швидко випаруватися. Експерт зазначає, що в таких складних кліматичних умовах в першу чергу виграють підприємства, які змогли налагодити ефективну структуру посівів, оскільки посівна проходитиме в умовах різкого коливання температури.

Спеціаліст підкреслює, що на успішність і прибутковість українських підприємств агропромислового комплексу останні 5-7 років впливають аграрні технології. Завдяки застосуванню передових аграрних технологій Україна змогла досягти хороших результатів по збору зернових та олійних культур. Однак технології та їх обслуговування – дороге задоволення. За словами Феофілова, близько 85% від вартості цих технологій платить фермер. Це, своєю чергою, впливає на витрати.

Експерт пояснив, що зерно з України довгий час було висококонкурентним на міжнародному ринку завдяки тому, що витрати на його виробництво були порівняно низькими. Зараз же витрати зростають, оскільки дорожчає добриво і пальне, а дорога техніка потребує не менш дорогого обслуговування.

Прибуток фермерів у 2018 році залежатиме від врожаю і світових цін на зерно. І, швидше за все, він буде вищим за минулорічний. Однак зростання цін, за прогнозами експертів, буде короткостроковим. За словами Феофілова, розраховувати на довгострокове зростання цін не варто, оскільки воно буде повільним і обмеженим в найближчі 7-10 років.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/z-yakymy-problemamy-zishtovhnutsya-ukrayinski-fermery-u-2018-roci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати