Tempo950x100

Tempo300x100

За 10-15 років Україна перетвориться з експортера в імпортера аграрної продукції

За 10-15 років Україна перетвориться з експортера в імпортера аграрної продукції

Види зникали протягом усієї історії біосфери Землі. І перші п’ять великих вимирань відбувалися тоді, коли людини ще не було. Види вимирають під дією еволюційних факторів, коли вони витісняють один одного, з багатьох інших причин, наприклад, через зміни клімату. Однак, теперішній стан справ є безпрецедентним, коли один вид повністю підпорядковує собі все життя Землі внаслідок своїх забаганок, а не розумно продуманих потреб.

Так вважає кандидат біологічних наук, доцентом кафедри екології, природокористування та біології людини Житомирського державного університету імені Івана Франка Іван Хом’як, про це йдеться в інтерв’ю газети День.

«У нас зараз усі пишаються високими урожаями. Але ми вже втратили дві третини об’єму чорноземів. Бо, наприклад, кукурудзу можна сіяти раз на 10-12 років. Ріпак, який, ми хвалимося, дає зелене паливо, також належить до основних руйнівників ґрунту. Ми можемо з країни, яка входить до трійки експортерів сільськогосподарської продукції, за 10-15 років перетворитися на одного з численних імпортерів такої продукції. Ще одна проблема – у нас весь великий бізнес орієнтується на короткочасну перспективу. Хочуть швидко щось взяти, бо потім зміниться політикум, лобістів у владі не стане і бізнес відіжмуть… Чверть століття немає Радянського Союзу, але людина продовжує мислити тими рабськими, невласницькими штампами. Вважає, що з тим, що знаходиться за межами обійстя, можна робити що завгодно: знищувати, вирубувати, красти тощо. Це велика ментальна проблема», – розповідає дослідник.

Також на думку вченого, проблема глобального потепління є недостатньо вивченою, щоб говорити про те, що саме воно є основною у питанні масового вимирання видів.

«Людина викидами вуглекислого газу впливає на це. Але який відсоток впливу саме людини – ми не знаємо. Наприклад, деякі дослідження показують, що у Х столітті глобальна температура була на кілька градусів вища, ніж зараз. Але ж ми не можемо сказати, що, наприклад, вікінги спалювали багато органіки, що спричинило глобальне потепління. Кліматичні зміни чомусь відбуваються. Коли це стається, переміщуються і зникають види. Людський вплив на клімат є. Але, на мою думку, найбільший він через знищення лісів, особливо вологих тропічних, адже ліс є природним стабілізатором, який згладжує кліматичні коливання», – пояснює Хом’як.

Джерело: zik.ua

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/za-10-15-rokiv-ukrayina-peretvorytsya-z-eksportera-v-importera-ahrarnoyi-produkciyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати