Tempo950x100

Tempo300x100

За 10 днів Україна використала річну квоту на експорт меду в ЄС

За 10 днів Україна використала річну квоту на експорт меду в ЄС

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк у Facebook.

“На календарі – 11 січня, а 100% експортної квоти на постачання меду до ЄС уже вибрано, навіть з урахуванням того, що в минулому році її обсяг був збільшений. Зрозуміло, що експорт на цьому не зупиняється, просто продовжується на загальних підставах (на щастя, український продукт є конкурентним на європейському ринку навіть поза межами автономних преференцій). Але водначас дата 11.01 та нульовий баланс свідчать про надвисокий потенціал цієї галузі”, – пише Мартинюк.

За його словами, в Україні налічується близько 400 тис. бджолярів, які сумарно виробляють в середньому 70 тис. т меду на рік, що є найвищим показником в Європі. Майже 57 тис. т, або 80% всього українського меду експортується – в основному, в ЄС. Потенціал виробництва, виходячи з посівів медообразующіх рослин – до 140 тис. т меду на рік, вдвічі більше поточних обсягів.

Мартинюк також зазначив, що в Україні не діють ніякі обов’язкові вимоги до якості меду, а існуючий держстандарт є добровільним. У той же час, в рамках Угоди про асоціацію, Україна взяла на себе зобов’язання запровадити європейські вимоги до меду, які зафіксовані в Директиві Ради 2001/110/ЄС. Україна повинна зробити це до кінця 2019 року.

Крім того, додав заступник міністра, за першу декаду 2018 року Україна також повністю використовувала квоту на експорт виноградного і яблучного соку (14 тис. т).

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/za-10-dniv-ukrayina-vykorystala-richnu-kvotu-na-eksport-medu-v-yes
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати