Tempo950x100

Tempo300x100

За 4 роки держава забрала у аграріїв близько 40 млрд грн

За 4 роки держава забрала у аграріїв близько 40 млрд грн

Про це в коментарі ГолосUA повідомив народний депутат України Сергій Лабазюк.

«З агросектору за останні 4 роки Державна фіскальна служба забрала 35-40 мільярдів гривень через додаткові податки, які раніше не стягували. Обіцяли це повернути через державну допомогу, але цього не було зроблено. Ми маємо на сьогодні тільки 4-5 мільярдів держдопомоги», – сказав він.

Нардеп додав, що, за його інформацією, в ДФС хочуть знайти нові джерела надходження грошей до держбюджету.

«Я чув, що у аграріїв хочуть забрати податкову пільгу та повернення ПДВ. Неможливо сьогодні у аграріїв відібрати повернення ПДВ при умові, що ми є платниками ПДВ, це абсурд. Якщо ми купуємо все з податком на додану вартість (ПДВ), відповідно, продаючи, ми маємо право компенсувати. Цього не може бути, скасування повернення ПДВ для агросектору, а для інших – по-іншому. Я розумію, що влада таким чином збирається отримати ще 20 мільярдів (гривень) для бюджету, але не можна так», – додав С. Лабазюк.

Як пояснив заступник Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Михайло Соколов, у ДФС заявили про те, що потрібно всі операції з сільськогосподарськими культурами і деякими товарами звільнити від ПДВ .

«Мова йде про пропозицію ДФС зробити операції зі всіма зерновими, бобовими, олійними (технічними) культурами, а також з рослинною олією такими, що не обкладаються ПДВ.

Справа в тому, що це формулювання означає, що якщо зараз аграрій, продаючи вироблену ним продукцію з ПДВ, направляє отриманий ПДВ на компенсацію собі того ПДВ, який він сплатив в ціні своїм контрагентам за насіння, засоби захисту рослин, солярку, електрику, добрива і т. п. і тільки залишок платить державі, то після реалізації пропозицій ДФС, йому компенсувати сплачений ним своїм контрагентам ПДВ вже буде нічим. Іншими словами, ДФС люб’язно пропонує аграріям самим, за рахунок збільшення собівартості продукції, компенсувати ПДВ, який вони платять у складі ціни своїм контрагентам», – сказав він.

М. Соколов додав, що від скасування повернення ПДВ держбюджет отримає суттєве збільшення – за рахунок витрат виробників.

«Кінцевий споживач зерно не їсть і олію з цистерни не п’є, тому звільнення операцій з ними від оподаткування ПДВ, жодного мінуса бюджету не дає, але дає плюс, у розмірі двічі сплаченого податкового кредиту аграрія, який він тепер повинен буде відносити на витрати, а потім знову буде сплачено мукомолом. Скільки ж це складе в грошах? Не маючи доступу до даних ДФС, ми можемо лише спробувати оцінити цю суму.

Справа в тому, що в свій час, коли ДФС і Мінфін шукали спосіб, як-то витончено скасувати спецрежим ПДВ, вони розрахували: якщо знизити ставку ПДВ, що застосовується при реалізації с/г продукції, до 11%, то зобов’язання повністю зрівняються з кредитом по ПДВ і до нарахування у аграріїв у середньому буде нуль гривень нуль копійок, а значить, спецрежим відміниться сам собою. Аграрії тоді зрозуміли, що це їм невигідно і пропозиція не пішла, але цифра залишилася. Якщо взяти доступні зараз дані статистики по реалізації зернових і олійних культур, а також рослинних олій за 11 і 10 місяців 2018 року, відповідно, і оцінити за ними очікувану реалізацію за весь рік, то грубо вийде близько 440 млрд грн. Тепер застосуємо до них 11% від ДФС і отримаємо оцінку втрат аграріїв 48,4 млрд грн. Оцінимо цю цифру іншим способом. Справа в тому, що ми в ВАР проводили розрахунки на базі фактичної фінзвітності підприємств-членів до чого призведе зниження ставки ПДВ на всю с/г продукцію до 7% або 10%. Використавши ці дані, ми можемо сказати, що ПДВ- витрати складають у ПДВ-ресурсних доходи 70-80%. Таким чином, беремо ті ж 440 млрд реалізації без ПДВ множимо на 20% (ставка ПДВ) і на 70-80%% і отримуємо суму втрат 51-59 млрд грн», – сказав він.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/za-4-roky-derzhava-zabrala-u-ahrariyiv-blyzko-40-mlrd-hrn
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати