Tempo950x100

Tempo300x100

За 8-10 років Україна збиратиме до 100 мільйонів тонн врожаю зерна

За 8-10 років Україна збиратиме до 100 мільйонів тонн врожаю зерна

Протягом найближчих 3-5 років Україна здатна збільшити валове виробництво зернових до 80 мільйонів тонн, а ще через 5 років – до 100 мільйоні тонн. Про це повідомляє Національна академія аграрних наук з посиланням на президента НААН Ярослава Гадзала, пише agro-business.com.ua.

За його словами, вчені економісти НААН розробили Стратегію відновлення та розвитку дренажних систем до 2030 року. Вона дасть змогу щороку отримувати 8 мільйонів тонн зернових, ще 3,5 мільйонів тонн технічних культур та 11 мільйонів тонн плодоовочевих.

Загальна вартість цих врожаїв – 135 мільярдів гривень.

Вартість проекту відновлення 1,2 мільйонів гектарів зрошуваних та 1 мільйона гектарів дренажних систем 4,2 мільярди доларів.

«Сума значна, але це вигідне інвестування. За нашими розрахунками, проект окупиться за 4-6 років. Наразі триває пошук потенційних інвесторів», – розповів Гадзало.

Також президент НААН прокоментував можливе запровадження ринку землі в Україні.

«Торік НААН провела загальнонаціональне опитування. На думку 70% респондентів, перш ніж знімати мораторій на купівлю-продаж сільськогосподарських земель, необхідно створити повноцінну правову базу. Наведу приклад. Кожен десятий учасник опитування висловив готовність продати свій пай у разі зняття мораторію. Відтак, з одного боку, пропозиція на ринку земель – 1,5-2,8 мільйони гектарів сільськогосподарських угідь. З іншого – брак обігових коштів у селян. Виникає серйозний ризик монополізації. Ціна помилки може бути дуже високою. Отже, впровадження ринку земель має відбуватися паралельно з внесенням змін до законодавства, пільговим кредитуванням і розстроченням платежу з пріоритетом для господарів землі або молодих фермерів, які хочуть започаткувати власну справу. Це позиція наукової спільноти академії», – зазначив Гадзало.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/za-8-10-rokiv-ukrayina-zbyratyme-do-100-miljoniv-tonn-vrozhayu-zerna
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати