Tempo950x100

Tempo300x100

За активи агрохолдингу «Мрія» почався новий бій

За активи агрохолдингу «Мрія» почався новий бій

У кінці серпня розгляд справи з компаніями Mriya Agro Holding Public Limited (Кіпр), «МІС Інвест Україна» і «САЛІК Україна» (обидві з Києва) ініціювала фінансова компанія «Інвестохіллс Веста». ТОВ «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» в госпсуді Києва зажадала скасувати реєстраційні дії стосовно компаній «Мрія Агрохолдинг», «Група компаній «Мрія Агро» і «Элагрі-Дереновка», які були проведені в 2018-2019 роках, пише Верховенство права.

Фінансовою компанією «Інвестохіллс Веста» заявлено 18 вимог немайнового характеру, а саме: три вимоги про визнання недійсними угод по трьом юридичним особам, і 15 вимог про скасування реєстраційних дій.

«Мрія Агрохолдинг» і «Група компаній «Мрія Агро» до минулого року були центральними структурами аграрного холдингу «Мрія», створеного тернопільським аграрієм Іваном Гутою і членами його сім’ї (дружиною Клавдією і синами Миколою та Андрієм).

«Мрія» активно залучала кошти західних портфельних інвесторів і банків, прикрашаючи звітність за рахунок схем перехресного фінансування та декларування платежів за товари, яких ніколи не було в реальності. У підсумку міхур лопнув в 2014 році, коли компанія допустила дефолт і виявилася не в змозі обслуговувати величезний борг, що досяг 1,3 млрд доларів. Представники родини Гут зникли за кордоном, а кредитори взяли холдинг «Мрія» під контроль.

Надалі господарство було «причесано», велика частина боргів списана, а контроль над активами «Мрії», головними з яких виявилися права оренди близько 150 тис. га землі на Західній Україні, перейшли до компанії SALIC (Saudi Agricultural and Livestock Investment Company), що належить Державному інвестиційному фонду Саудівської Аравії.

Угода щодо переходу активів «Мрії» до SALIC була завершена в листопаді минулого року. Після чого придбані активи були об’єднані з вже наявни у арабів земельним банком в Україні, ставши частиною групи Continental Farmers Group з сукупним земельним банком в 195 тис га.

Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» (до серпня 2019 р. вона називалася ФК «Веста») не мала відношення до «Мрії» до лютого 2019 року. Саме тоді компанія, підконтрольна колишньому голові Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг і екс-голови правління Альфа-банку (Україна) Андрію Волкову, купила у Фонду гарантування вкладів фізосіб за 125,074 млн грн. пул активів банку «Форум» балансовою вартістю 12,699 млрд грн. Серед них виявилися і борги «Мрії» на суму трохи більше 200 млн грн.

У травні 2019 р. ФК «Веста» стала наступником «Форуму» в процесі банкрутства ТОВ «Мрія Центр», з вимогами на суму 218 млн грн., що не давало компанії хоч якось можливості впливати на процес ліквідації боржника, який контролювали великі кредитори на чолі з The Bank of New York Mellon Corporation (тільки перед ним борг «Мрії» досяг 16 млрд грн.).

Але підопічних Волкова це не збентежило, і вже 12 серпня «Інвестохіллс Веста» звернулася із заявою в господарський суд Тернопільської області з вимогою про стягнення на її користь 5 млн євро з «осколків» «Мрії» – компаній «Новагрис», «Мрія Поділля» і «ТД «Аско». А пізніше був розгляд, учасником якого стала компанія «САЛІК Україна» – «внучка» Saudi Agricultural and Livestock Investment Company (через британську SALIC (UK) Limited).

Шанси компанії Андрія Волкова на успіх у протистоянні з арабами не надто великі, але вони все ж є. Судячи з усього, він вирішив тиснути по всіх фронтах з однією метою – створити якомога більше «паперових проблем» арабам на стартовій стадії, щоб змусити їх піти на поступки і відкупитися від настирливого опонента.

Перегляди: 17
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/za-aktyvy-ahroholdynhu-mriya-pochavsya-novyj-bij
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Супермаркети встановили нові ціни на популярні м’ясні продукти

    Як змінилися ціни на печериці, цибулю та салат

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    БІЛЬШЕ НОВИН