Tempo950x100

Tempo300x100

За фальсифікацію продуктів харчування відтепер штрафуватимуть

За фальсифікацію продуктів харчування відтепер штрафуватимуть

Про це повідомляє Оксана Новохатня, заступник начальника управління — начальник відділу безпеки харчових продуктів Держпродспоживслужби, agravery.com.

Раніше перевірки суб’єктів господарювання здійснювалися раз на 2-5 років, то тепер контроль стане ризик-орієнтованим і здійснюватимеся з періодичністю, достатньою для досягнення цілей цього Закону.

Зараз же, що стосується підозр щодо якості харчового продукту (порушення маркування/підроблення), то в рамках планових, а також позапланових заходів державного контролю за зверненням фізичної особи про порушення, що призвели до збитків її прав, законних інтересів, життю або здоров’ю, державні інспектори уповноважені відбирати зразки харчових продуктів для проведення лабораторних досліджень (випробувань) на наявність немолочних жирів в традиційних молочних продуктах.

Результати проведеної роботи з наступними їх аналізом і узагальненням дадуть можливість зробити висновки щодо дотримання законодавства про харчові продукти, в тому числі, в частині застосування виробниками молочних продуктів харчування рослинних жирів.

У разі, якщо буде встановлено, що оператори ринку порушили вимоги законодавства до безпеки і окремими показниками якості харчових продуктів (стаття 64 Закону України «Про основні засади і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів»), зокрема за реалізацію неправильно маркованих харчових продуктів — це спричинить накладення штрафу:

  • для юридичних осіб — у розмірі від п’яти до восьми мінімальних заробітних плат з відкликанням і/або вилученням з обігу таких харчових продуктів;
  • для фізичних осіб-підприємців — у розмірі від трьох до п’яти мінімальних заробітних плат з відкликанням і/або вилученням з обігу таких харчових продуктів.

Разом з тим, вимоги статті 64 діють до 4 квітня 2018 року, а після вступу в силу Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, кормах, побічних продуктах тваринного походження, здоров’я і благополуччя тварин» будуть замінені вимогами статті 65 цього Закону. Так, реалізація харчових продуктів або кормів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це створює загрозу для життя і/або здоров’ю людей або тварин, тягне за собою накладення штрафу:

  • для юридичних осіб — в розмірі восьми мінімальних заробітних плат
  • для фізичних осіб-підприємців — у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат.
Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/za-falsyfikaciyu-produktiv-harchuvannya-vidteper-shtrafuvatymut
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати