Tempo950x100

Tempo300x100

За отруєння бджіл відповідальність буде посилена

За отруєння бджіл відповідальність буде посилена

Володимир Лапа, голова Держпродспоживслужби, поінформував бджолярів про роботу Служби щодо врегулювання ситуації, яка склалася цьогоріч із масовою гибеллю бджіл через отруєння їх препаратами, що використовуються для захисту сільськогосподарських рослин.

За його словами, ця проблема виникла не в один момент – вона формувалася роками і спричинена надмірною дерегуляцією, суттєвим послабленням контролю цієї сфери та безвідповідальністю деяких суб’єктів господарювання.

«Держпродспоживслужба усвідомлює необхідність врегулювання цього питання. З цією метою уже розроблений та оприлюднений для громадського обговорення законопроект про внесення змін до чинного законодавства щодо поводження з пестицидами та агрохімікатами. Законопроект пропонує збільшити відповідальність за порушення норм використання пестицидів та агрохімікатів аж до кримінальної», – повідомив голова Держпродспоживслужби.

Читайте також: Екологи закликали Президента заборонити авіаобробку полів хімікатами

Законопроект також деталізує норми щодо інформування всіх зацікавлених сторін про застосування засобів захисту рослин для обробки земельних ділянок та чітко окреслює часові рамки такого інформування.

Зміни стосуватимуться законів «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин», «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про бджільництво» та Кримінального кодексу України.

Під час зустрічі бджолярі заявили про необхідність врегулювання питання обприскування полів з літака, оскільки саме цей вид оброблення пестицидами та агрохімікатами може спричинити найбільш тяжкі наслідки як для бджіл, так і для людей.

Володимир Лапа запевнив учасників зустрічі, що це питання також буде врегульоване на законодавчому рівні. Наразі напрацьовується новий проект закону про карантин і захист рослин, який буде максимально наближений до норм Євросоюзу і передбачатиме ряд новацій. Зокрема, йдеться про суттєве обмеження використання авіатранспорту для оброблення сільськогосподарських угідь, особливо там, де можна використати альтернативні способи. Очікується, що цей законопроект буде оприлюднений до кінця місяця.

«Я просив би бджолярів бути активними, вивчити запропоновані законодавчі ініціативи й внести свої пропозиції. Наше завдання зробити все для того, аби законопроект відповідав вашим інтересам», – заявив Голова Держпродспоживслужби.

З метою зняття з пасічників фінансового тягаря у зв’язку з проведенням ряду досліджень через отруєння бджіл, Держпродспоживслужба запровадить проведення таких досліджень у рамках моніторингових програм. Для цього будуть передбачені відповідні кошти.

«Таким чином, у випадку отруєння бджіл, всі необхідні дослідження будуть проводитися за рахунок Держпродспоживслужби, а не пасічника. Такі моніторингові дослідження будуть започатковані з наступного медоносного сезону», – додав Володимир Лапа.

 

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/za-otruyennya-bdzhil-vidpovidalnist-bude-posylena
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати