Tempo950x100

Tempo300x100

Заборонена в Європі пальмова олія використовується в 80% українських продуктів

Заборонена в Європі пальмова олія використовується в 80% українських продуктів

Таку думку ГолосUA висловила доктор технічних наук Олена Сидоренко.

«Протягом п’яти років ринок харчової продукції в Україні був пущений на самоплив. Зараз в Україні буде застосовуватися світова практика – скарги споживачів будуть надходити на гарячу лінію Держпродспоживслужби, будуть накладатися штрафи, будуть закриватися небезпечні виробництва харчової продукції і т. д.

До речі, використання пальмової олії заборонено в скандинавських країнах, в США у 8 країнах Європейського Союзу, там жорстко контролюється це питання. Так, пальмова олія заборонена у Франції. При виявленні фальсифікату з використанням пальмової олії де-небудь, інформацію про це відразу дають на центральних каналах Франції, і це вбивча історія для місцевих виробників.

Україна є країною з найбільшим обсягом в Європі з ввезення пальмової олії. Виробникам це дуже вигідно. Трансжир – гідрогенізована пальмова олія – дуже небезпечна для здоров’я дітей і дорослих. Якщо будуть введені величезні штрафи і заборони на використання пальмової олії в дитячому харчуванні – тоді будуть позитивні результати», – зазначила експерт.

За словами Олени Сидоренко, ця олія (гідрожир) присутня в широкому асортименті харчових продуктів. На етикетці пишуть «рослинний жир».

«У 80% продуктів в Україні є гідрогенізований жир. Він міститься в морозиві, в соусах, кетчупах, круасанах, в дитячих десертах, в дитячих сирочках і багатьох інших продуктах. Гідрожир приносить велику шкоду дитячому організму. Навіть звичайне печиво містить гідрожир, який може викликати діабет, серцево-судинні захворювання, оскільки порушується обмін на рівні клітинних мембран, тобто, не йде засвоєння жиру, а йде закупорка судин», – підсумувала експерт.

Перегляди: 256
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zaboronena-v-yevropi-palmova-oliya-vykorystovuyetsya-v-80-ukrayinskyh-produktiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати