Загальна вартість Мрії оцінюється в $175-300 млн

Загальна вартість Мрії оцінюється в $175-300 млн

Mriya Farming PLC (Великобританія) і SALIC UK Ltd (Saudi Agricultural and Livestock Investment Company, Великобританія) оголосили про укладення договору купівлі-продажу сільськогосподарських активів групи «Мрія», включаючи всі об’єкти інфраструктури, технічний парк, а також компанії, що володіють правом оренди земельного банку. Сума та умови угоди не розголошуються.

Завершення угоди стане можливим після одержання дозволу Антимонопольного комітету України (АМКУ) і виконання інших типових для подібних транзакцій умов. Після завершення угоди «Мрія» продовжить свою операційну діяльність в Україні разом з дочірньою компанією SALIC — Continental Farmers Group (CFG). Радниками «Мрії» під час підготовки угоди, а також кредиторами в процесі реструктуризації боргу компанії виступили Rothschild & Co у співпраці з ICU, Finpoint як локальними партнерами, а також Hogan Lovells.

Марк Леард, Генеральний директор CFG, зазначив: «Протягом наступних двох років ми плануємо інвестувати значні кошти в нове обладнання, інфраструктуру, агротехнології та консолідацію земельного банку, а також тісно співпрацювати з управлінською командою на місцях і з представниками регіональної влади, щоб вивести спільну операційну діяльність ”Мрії” і СFG на світовий рівень».

Саймон Чернявський, Генеральний директор компанії «Мрія», говорить, що прихід глобального стратегічного інвестора, сфокусованого на сільському господарстві — ідеальний варіант для успішного майбутнього «Мрії». «Наш новий акціонер готовий інвестувати в успішний розвиток компанії, впроваджуючи перевірену експертизу та найвищі стандарти корпоративного управління. Одночасно ця угода дозволить ”Мрії” забезпечити стабільне та довготермінове майбутнє для працівників, а також виконувати всі зобов’язання перед партнерами, пайовиками й громадами», — прокоментував він.

Вартість українського агрохолдингу «Мрія», яку купила саудівська інвесткомпанія The Saudi Agricultural & Livestock Investment Co. (SALIC), знаходиться в межах $175-300 млн. Так вважають опитані агентством Інтерфакс-Україна інвестиційні експерти.

«Враховуючи земельний банк «Мрії» у 165 тис. га та середній рівень EBITDA по Україні в $300-400 га, вартість агрохолдингу з урахуванням боргу може становити $250-300 млн, або п’ять EBITDA», — вважає начальник аналітичного відділу «Арт Капітал» Ігор Путілін.

За словами керівника аналітичного відділу інвесткомпанії «Конкорд Капітал» Олександра Паращія, більш ретельна оцінка – методом дисконтування грошових потоків – показує вартість компанії на рівні $175 млн при вартості капіталу 20% річних і $238 млн — при 15% річних.

«Думаю, справедлива ціна повинна бути ближче до першої цифри – вона більше відповідає ринковій вартості боргу компанії», — сказав він.

Якщо зі вказаної суми відняти борговий капітал, акціонерний капітал «Мрії» може бути оцінений в суму до $20 млн, додав А. Паращій.

Британська Salic UK Limited (дочірня структура The Saudi Agricultural & Livestock Investment Co., SALIC) планує достроково викупити єврооблігації Mriya Farming Plc (Великобританія) більш ніж на $208 млн, емітованих в рамках реструктуризації зобов’язань агрохолдингу «Мрія».
Викуп імовірно стартує 16 листопада 2018 року. Остаточний розрахунок з власниками цінних паперів, як очікується, завершиться 15 листопада 2019 року.

Тривалий період викупу обумовлений тим, що частина коштів в рамках угоди з купівлі Salic UK агрохолдингу «Мрія» буде заблокована на ексроу-рахунку, і вивільниться лише після визначення фінальної ціни продажу.

Також Salic UK в рамках угоди, перерахує «Мрії» певну суму грошових коштів. Після вирахування супутніх операції витрат, передбачуваних на рівні $10-15 млн, ставка відновлення за єврооблігаціями складе 53-62% номіналу.

Крім цього, Salic UK визнає забезпечені зобов’язання Mriya Farming Plc на $102 млн.

Передбачається, що після завершення викупу євробондів в кінці 2019 року структура Mriya Farming Plc буде ліквідована.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко заявив, що придбання іноземцями найбільшого вітчизняного агрохолдингу не означає купівлю української землі.

Довідка:

SALIC UK (Saudi Agricultural and Livestock Investment Company, Великобританія) була створена як дочірня компанія Saudi Agricultural and Livestock Investment Company, акціонерного товариства, що належить Фонду державних інвестицій Королівства Саудівська Аравія. У його Статуті йдеться, що діяльність компанії спрямована на інвестиції в сільське господарство та тваринництво в країнах, що мають конкурентну перевагу в сприянні виробництва продуктів харчування і їх доступності для експортних ринків. Стратегія SALIC UK фокусується на дванадцяти категоріях продуктів: пшениця, ячмінь, кукурудза, соєві боби, рис, цукор, рослинні олії, зелений корм, червоне м’ясо, молочні продукти, птиця та аквакультура.

Фахівець в області інвестицій у сільське господарство, тваринництво та постачання, SALIC UK прагне задіяти весь ланцюжок поставок для окремих сільськогосподарських і тваринницьких товарів по всьому світу. Стратегічні інвестиції SALIC UK також спрямовані в постачання, зберігання та переробку для підвищення ефективності систем доставки та безпеки поставок для всіх потенційних клієнтів.

Mriya Farming PLC — англійська материнська компанія групи «Мрія», однієї з найбільших українських агрокомпаній, обробляє 150 тис. га в шести областях Західної України: Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Івано-Франківській, Львівській і Рівненській. У своєму активі «Мрія» має 4 сучасні елеваторні комплекси загальною потужністю 380 тис. тонн, картоплесховище загальною місткістю 52 тис. тонн, насіннєвий і крохмальний заводи.

Компанія спеціалізується на вирощуванні пшениці, ріпаку, ячменю, соняшнику, сої, кукурудзи, цукрового буряку, картоплі та інших сільськогосподарських культур.

У серпні 2014 року колишня материнська компанія «Мрії» оголосила дефолт за загальною заборгованістю 1,1 млрд дол. З лютого 2015 кредитори – переважно європейські й американські інвестори – взяли під свій контроль активи «Мрії» і реструктуризували її виробничу діяльність. 21 серпня 2018 року кредитори та менеджмент «Мрії» при активній підтримці Rothschild & Co, у співпраці з ICU і Finpoint як локальними партнерами, а також Hogan Lovells успішно завершили реструктуризацію боргу та вивели компанію з дефолту.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zahalna-vartist-mriyi-ocinyuyetsya-v-175-300-mln
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    Польща планує обмежити використання ГМ сировини у виробництві кормів

    Піца і торти можуть вбити: у МОЗ розповіли, яка їжа підвищує ризик смерті

    Виробництво біометану має потенціал потужного зростання – Герус

    БІЛЬШЕ НОВИН