Tempo950x100

Tempo300x100

Загальна вартість Мрії оцінюється в $175-300 млн

Загальна вартість Мрії оцінюється в $175-300 млн

Mriya Farming PLC (Великобританія) і SALIC UK Ltd (Saudi Agricultural and Livestock Investment Company, Великобританія) оголосили про укладення договору купівлі-продажу сільськогосподарських активів групи «Мрія», включаючи всі об’єкти інфраструктури, технічний парк, а також компанії, що володіють правом оренди земельного банку. Сума та умови угоди не розголошуються.

Завершення угоди стане можливим після одержання дозволу Антимонопольного комітету України (АМКУ) і виконання інших типових для подібних транзакцій умов. Після завершення угоди «Мрія» продовжить свою операційну діяльність в Україні разом з дочірньою компанією SALIC — Continental Farmers Group (CFG). Радниками «Мрії» під час підготовки угоди, а також кредиторами в процесі реструктуризації боргу компанії виступили Rothschild & Co у співпраці з ICU, Finpoint як локальними партнерами, а також Hogan Lovells.

Марк Леард, Генеральний директор CFG, зазначив: «Протягом наступних двох років ми плануємо інвестувати значні кошти в нове обладнання, інфраструктуру, агротехнології та консолідацію земельного банку, а також тісно співпрацювати з управлінською командою на місцях і з представниками регіональної влади, щоб вивести спільну операційну діяльність ”Мрії” і СFG на світовий рівень».

Саймон Чернявський, Генеральний директор компанії «Мрія», говорить, що прихід глобального стратегічного інвестора, сфокусованого на сільському господарстві — ідеальний варіант для успішного майбутнього «Мрії». «Наш новий акціонер готовий інвестувати в успішний розвиток компанії, впроваджуючи перевірену експертизу та найвищі стандарти корпоративного управління. Одночасно ця угода дозволить ”Мрії” забезпечити стабільне та довготермінове майбутнє для працівників, а також виконувати всі зобов’язання перед партнерами, пайовиками й громадами», — прокоментував він.

Вартість українського агрохолдингу «Мрія», яку купила саудівська інвесткомпанія The Saudi Agricultural & Livestock Investment Co. (SALIC), знаходиться в межах $175-300 млн. Так вважають опитані агентством Інтерфакс-Україна інвестиційні експерти.

«Враховуючи земельний банк «Мрії» у 165 тис. га та середній рівень EBITDA по Україні в $300-400 га, вартість агрохолдингу з урахуванням боргу може становити $250-300 млн, або п’ять EBITDA», — вважає начальник аналітичного відділу «Арт Капітал» Ігор Путілін.

За словами керівника аналітичного відділу інвесткомпанії «Конкорд Капітал» Олександра Паращія, більш ретельна оцінка – методом дисконтування грошових потоків – показує вартість компанії на рівні $175 млн при вартості капіталу 20% річних і $238 млн — при 15% річних.

«Думаю, справедлива ціна повинна бути ближче до першої цифри – вона більше відповідає ринковій вартості боргу компанії», — сказав він.

Якщо зі вказаної суми відняти борговий капітал, акціонерний капітал «Мрії» може бути оцінений в суму до $20 млн, додав А. Паращій.

Британська Salic UK Limited (дочірня структура The Saudi Agricultural & Livestock Investment Co., SALIC) планує достроково викупити єврооблігації Mriya Farming Plc (Великобританія) більш ніж на $208 млн, емітованих в рамках реструктуризації зобов’язань агрохолдингу «Мрія».
Викуп імовірно стартує 16 листопада 2018 року. Остаточний розрахунок з власниками цінних паперів, як очікується, завершиться 15 листопада 2019 року.

Тривалий період викупу обумовлений тим, що частина коштів в рамках угоди з купівлі Salic UK агрохолдингу «Мрія» буде заблокована на ексроу-рахунку, і вивільниться лише після визначення фінальної ціни продажу.

Також Salic UK в рамках угоди, перерахує «Мрії» певну суму грошових коштів. Після вирахування супутніх операції витрат, передбачуваних на рівні $10-15 млн, ставка відновлення за єврооблігаціями складе 53-62% номіналу.

Крім цього, Salic UK визнає забезпечені зобов’язання Mriya Farming Plc на $102 млн.

Передбачається, що після завершення викупу євробондів в кінці 2019 року структура Mriya Farming Plc буде ліквідована.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко заявив, що придбання іноземцями найбільшого вітчизняного агрохолдингу не означає купівлю української землі.

Довідка:

SALIC UK (Saudi Agricultural and Livestock Investment Company, Великобританія) була створена як дочірня компанія Saudi Agricultural and Livestock Investment Company, акціонерного товариства, що належить Фонду державних інвестицій Королівства Саудівська Аравія. У його Статуті йдеться, що діяльність компанії спрямована на інвестиції в сільське господарство та тваринництво в країнах, що мають конкурентну перевагу в сприянні виробництва продуктів харчування і їх доступності для експортних ринків. Стратегія SALIC UK фокусується на дванадцяти категоріях продуктів: пшениця, ячмінь, кукурудза, соєві боби, рис, цукор, рослинні олії, зелений корм, червоне м’ясо, молочні продукти, птиця та аквакультура.

Фахівець в області інвестицій у сільське господарство, тваринництво та постачання, SALIC UK прагне задіяти весь ланцюжок поставок для окремих сільськогосподарських і тваринницьких товарів по всьому світу. Стратегічні інвестиції SALIC UK також спрямовані в постачання, зберігання та переробку для підвищення ефективності систем доставки та безпеки поставок для всіх потенційних клієнтів.

Mriya Farming PLC — англійська материнська компанія групи «Мрія», однієї з найбільших українських агрокомпаній, обробляє 150 тис. га в шести областях Західної України: Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Івано-Франківській, Львівській і Рівненській. У своєму активі «Мрія» має 4 сучасні елеваторні комплекси загальною потужністю 380 тис. тонн, картоплесховище загальною місткістю 52 тис. тонн, насіннєвий і крохмальний заводи.

Компанія спеціалізується на вирощуванні пшениці, ріпаку, ячменю, соняшнику, сої, кукурудзи, цукрового буряку, картоплі та інших сільськогосподарських культур.

У серпні 2014 року колишня материнська компанія «Мрії» оголосила дефолт за загальною заборгованістю 1,1 млрд дол. З лютого 2015 кредитори – переважно європейські й американські інвестори – взяли під свій контроль активи «Мрії» і реструктуризували її виробничу діяльність. 21 серпня 2018 року кредитори та менеджмент «Мрії» при активній підтримці Rothschild & Co, у співпраці з ICU і Finpoint як локальними партнерами, а також Hogan Lovells успішно завершили реструктуризацію боргу та вивели компанію з дефолту.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zahalna-vartist-mriyi-ocinyuyetsya-v-175-300-mln
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати