Tempo950x100

Tempo300x100

Законопроект 6606: чи готові українці стати піддослідними кроликами?

Законопроект 6606: чи готові українці стати піддослідними кроликами?

Віктор Погорєлий, координатор Агрохімічного комітету і Комітету зернових і олійних культур Європейської Бізнес Асоціації активно лобіює прийняття цього законопроекту, апелюючи до того, що в Україні немає інноваційних препаратів ЗЗР, і чинне законодавство не дозволяє ввозити новітні інноваційні продукти для наукових експерементів. На думку Віталія Ільченка, власника групи компаній UKRAVIT, це не відповідає дійсності, адже в Україні є офіційна законодавча можливість зареєструвати будь-яку хімічну сполуку і завозити її для наукових досліджень. Наукові установи не мають таких обмежень. Що стосується використання цих речовин на полях, потрібно дійсно проходити процес державної реєстрації, який в нашій країні складає від 1 до 2 років (для порівняння в ЄС ця норма триває до 10 років).

«Насправді пан Погорєлий лобіює відкриття іноземним корпораціям доступ до 30 мільйонів га земель, де опробовуватимуться ці препарати. І європейські виробники таким чином уникнуть репутаційних втрат. Якщо препарат матиме негативний вплив на здоров’я людини чи тварини – компанія-виробник нестиме великі репутаційні втрати. Щоб цих втрат уникнути європейським компаніям, лобіюється відміна норми неможливості реєстрації неперевірених препаратів на території нашої країни. Попри те, що ця норма була прийнята у 90-х роках, фактично працювати вона почала лише 2 роки тому, коли прийшов новий Міністр екології і прослідкував виконання цього законодавства».

[[{“fid”:”302947″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Віктор Погорєлий аргументує свою думку тим, що деякі культури не ростуть у країні-виробнику цього препарату, тому потребують випробувань у країнах, де їх вирощують. Наприклад, ріпак не росте у Швейцарії, а ця країна має новий препарат для цієї культури. Але чому Україна має перевіряти на своїй землі невідомі сполуки, адже ріпак росте і в країнах ЄС, наприклад, у Польщі. Таким чином, ЄС захищає свою продукцію від неперевірених препаратів, але чому українці мають перевіряти їх на здоров’ї своїх громадян?

Володимир Чеповий, президент Української Бізнес Асоціації, наголошує на тому, що в цій ситуації простежуються подвійні стандарти, адже з одного боку має відбуватися гуманізація українського законодаства до європейського, а з іншого боку, такими ініціативами, ЄС створює в Україні «сіру зону» для експериментів з новими видами ЗЗР.

«Дивує, що в Україні, яка гучно заявила про шлях в європейському напрямку, є такі прецеденти лобіювання «дивних законів», які насправді порушують європейські норми. Чи ми йдемо в Європу, чи ми є полігоном для експерементальних дій. Час включати світло в темних кімнатах, де лобіюються чіткі інтереси глобальних корпорацій, яким вигідно мати територію великої аграрної країни, де можна проводити швидкі експерименти».

Його думку доповнює Віталій Ільченко:

“Прийняттям Закону 6606 Україна перетворюється на велику аграрну лабораторію. Адже отримавши сертифікацію в Україні, таким препаратам буде відкритий шлях до багатьох інших країн: Білорусі, Казахстану, Узбекистану, африканських країн тощо».

[[{“fid”:”302949″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“3”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”3″}}]]

Також експерти згодні в думці, що технологічна та нормативні бази українських контролюючих органів заслабкі, щоб ґрунтовно перевірити нову несертифіковану продукцію.

Компромісне рішення спікери вбачають у дозволі на реєстрацію нових препаратів за умови, що вони зареєстровані у будь-якій країні-члені СОТ. Але ця норма чомусь лякає європейські компанії.

Нагадаємо, ініціаторами законопроекту є: 

Бакуменко Олександр Борисович (VIII скликання)

Івченко Вадим Євгенович (VIII скликання)

Кулініч Олег Іванович (VIII скликання)

Кучер Микола Іванович (VIII скликання).

Трансляцію прес-конференції наживо можна переглянути за посиланням або на нашій сторінці у facebook.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zakonoproekt-6606-chy-hotovi-ukrayinci-staty-piddoslidnymy-krolykamy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати