Tempo950x100

Tempo300x100

Заморозки знищили майбутній врожай фруктів

Заморозки знищили майбутній врожай фруктів

Навесні 2019 року абрикос та інші кісточкові культури (персик, черешня і навіть деякі сорти сливи) зацвіли раніше звичайних строків внаслідок високих температур повітря у березні. Як розповіли EastFruit фермери Одеської області, нічні заморозки в перших числах квітня сильно пошкодили квітучі в цей час сади кісточкових культур, що негативно позначиться на врожаї.

Подекуди  нічні заморозки сягали мінус 6-7 градусів за Цельсієм. А такі низькі температури є згубними для квітів кісточкових культур, адже абсолютна більшість садівників регіону як і раніше не мають сучасних систем захисту від заморозків. Крім того, холодна погода під час цвітіння перешкоджала запиленню садів бджолами, від чого значною мірою залежить хороший урожай кісточкових культур та їх якість.

За словами садівників Одеської області, найбільше постраждав урожай абрикосів. В низинах, де скупчується під час нічних заморозків холодне повітря, вони не чекають урожаю взагалі, а на пагорбах і височинах, певна надія на отримання частини врожаю як і раніше існує.

У Херсонській області також спостерігались заморозки, в результаті чого померзла частина квітучих дерев.
«Більша частина абрикосів уже розпустилася. На початку квітня був заморозок — опустилися холодні шари повітря. Вони стояли до висоти 2,5 м від землі. Тепер квітучі дерева до цієї висоти стали коричнево-бурими. Вони померзли. А верхівки живі, там бджілки гудуть. Також збереглися сорти, які потрапили під заморозок із нерозкритими квітками. Вони зараз цвітуть нормально, але знову-таки – врожай на них буде, якщо не буде знов приморозків», — розповідає агроном-консультант Агропромислової фірми «Таврія» Іван Бураков.

Читайте також: Як вітчизняне сільгосппідприємство отримало півтора мільйона гривень за втрачений врожай яблук

До речі, аналогічні проблеми спостерігаються і у сусідів України – садівників Молдови, де квітневі заморозки завдали значної шкоди врожаю черешні, абрикоса і персика. Тривожні повідомлення надходять і з Болгарії, де фермери говорять про практично повну втрату врожаю кісточкових культур в 2019 році.

«Рання весна – це завжди тривожний період для аграрія, адже часто теплі сонячні дні раптово змінюються заморозками, завдаючи значної шкоди майбутньому врожаю. Вберегти врожай, наприклад, від граду чи від заморозків практично неможливо. Буря здатна «викорчувати» насадження, що родили багато років. І ризики для аграріїв зростають, бо клімат змінюється динамічно. Зменшити негативні наслідки від несприятливих погодних умов практично неможливо. Але є шанс покрити свої збитки, завдані негодою. Застрахувавши врожай завчасно від різних подій, викликаних кліматичними, біологічними, техногенними причинами, протиправними діями та ін., в подальшому вдасться уникнути багатьох проблем та  не доведеться шукати кошти в авральному порядку. Саме агрострахування сприяє сталому розвитку агробізнесу», – зазначає директор з інновацій та розвитку “Аграрної Агенції АГРОС“,  експерт страхового ринку Володимир Юдін.

За його словами, про можливість застрахувати ризики вітчизняні фермери згадують, коли зазнають великих втрат.
«Часто аграрії не знають, що таке продукт агрострахування і як він працює. Це пов’язано з неправильним розумінням ризиків. Фермер має усвідомлювати, що коли він поважає своє підприємство, то має вбачати в страхуванні важливий елемент, інвестицію у сталий розвиток бізнесу. Агрострахування направлене на уникнення втрат та отримання стабільнішого доходу», – зауважує Володимир Юдін.

Він зауважив, що сьогодні аграрії мають можливість застрахувати багаторічні насадження від кліматичних ризиків – бурі, урагану, зливи, граду, сильного вітру, заморозків, посухи тощо. При цьому страхуються як самі насадження від загибелі унаслідок описаних явищ, так і майбутній врожай від зниження кількості плодів чи ягід на гектар. У першому випадку страхова компанія відшкодує балансову вартість загиблих дерев, у другому – недоотриману виручку від різниці, на яку зменшилась запланована урожайність і валовий збір відповідно.

«Якщо унаслідок негоди аграрій отримає з кожного гектара менше, аніж планував, то страхова компанія відшкодує недоотриманий дохід від різниці, на яку зменшилась урожайність і відповідно валовий збір. Вартість страхування становить 6-10% від страхової суми, а розмір тарифу залежить від ризику та регіону. Франшиза становить 5-20%. Агровиробник самостійно обирає її розмір. Якщо вона вища – то нижча вартість страхування, і навпаки. Застрахувати насадження від загибелі можна терміном на 1 рік. Після того як стався страховий випадок, аграрій повинен сповістити про це страхову компанію», – розповідає Володимир Юдін.

Він підкреслив, що часто фермерам самостійно важко розібратися у всіх тонкощах агрострахування та обрати оптимальний страховий продукт.

«При виборі страхового партнера краще звернутися за допомогою до людей, що безпосередньо працюють на ринку страхових послуг – тобто страхових брокерів, які підбирають найбільш оптимальні умови агрострахування. Агентство Агрос працює тільки з перевіреними страховими компаніями. Наші фахівці допоможуть клієнту підібрати найбільш оптимальні умови страхування з урахуванням його побажань і, звичайно ж, фінансових можливостей. При цьому, Агентство Агрос несе відповідальність перед клієнтами за умовами укладеного договору», – зауважує Володимир Юдін.

За його словами, нарощування масштабів роботи у сільському господарстві завжди супроводжується збільшенням операційних ризиків. Тож аграрії все активніше залучають страхові компанії до захисту свого бізнесу.
«У минулому році ми співпрацювали з компанією «Дельтафрут».  Через  град сільгосппідприємство втратило значний врожай яблук та отримало 1 млн. 635 тисяч гривень страхових виплат. Це перший випадок такої масштабної виплати в Україні, пов’язаної з пошкодженням врожаю плодових дерев. Страховою компанією був повністю покритий збиток від граду, вторинних захворювань внаслідок граду, і, що найважливіше — втрати товарної якості плодів, на яку припала велика частина збитку. Наведений приклад свідчить: страхування для агробізнесу в Україні є цілком працюючим інструментом. А от як саме їм будуть користуватися українські аграрії – покаже час та погодні умови 2019 року», – підсумовує Володимир Юдін.

Довідка:
Агентство Агрос спеціалізується на одному з найскладніших видів страхування – агрострахуванні. Для українських агровиробників розроблені різні програми страхування сільськогосподарських культур, які включають в себе як страхування від окремих погодних ризиків, так і страхування комплексу таких ризиків.
Контактний телефон: 0503386703

 

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zamorozky-znyshchyly-majbutnij-vrozhaj-fruktiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати