Tempo950x100

Tempo300x100

Запропонована Зеленським демонополізація спиртової галузі спровокує бум “паленки”

Запропонована Зеленським демонополізація спиртової галузі спровокує бум “паленки”

Скасування держмонополії на виробництво спирту спровокує в Україні бум фальсифікату. Про це у коментарі УНН заявив економічний експерт Олександр Охріменко, коментуючи відповідний законопроект Президента Володимира Зеленського № 2300.

“На початку 90-х років в Україні не було „Укрспирту“. Але були спиртзаводи, „братки“, „криші“ і „лівий“ спирт. Тобто те, що зараз пропонує Зеленський. „Лівий“ спирт виготовляли попри те, що існував спеціальний підрозділ, який був покликаний боротися, але не боровся із фальсифікатом. Потім створили „Укрспирт“. Так, фальсифікат повністю не перекрили, але його кількість суттєво зменшилася. І якщо зараз зробити так звану демонополізацію, якщо націоналізувати-ліквідувати „Укрспирт“ — ми знову побачимо велику кількість „лівої“ горілки та спирту”, — прогнозує експерт.

Державна монополія на виробництво спирту діє у багатьох країнах світу і невипадково, продовжив Охріменко.

“Для того, щоб побороти фальсифікат на цьому ринку — достатньо посилити його контроль. Приватизація „Укрспирту“ не дасть очікуваного результату. „Укрспирт“ не треба демонополізовувати, там просто треба навести порядок”, — зазначив він.

Експерт також прокоментував озвучені наміри продати “Укрспирт” за 5-7 мрд грн.

“Укрспирт” вдасться продати за кількасот мільйонів гривень, і то у кращому випадку“, — заявив Охріменко.

Нагадаємо, в уряді заявили, що розраховують отримати 6 млрд грн від приватизації “Укрспирту” після того, як демонополізують галузь.

З такими розрахунками категорично не згодні експерти галузі, зокрема колишній міністр АПК Максим Мартинюк. Він пояснює, що скасування монопольних ліцензій держзаводів на виробництво спирту в рамках запропонованої Президентом демонополізації призведе до того, що ці заводи нікому не будуть потрібні і їх приватизація втратить свою актуальність, а відтак держава отримує дохід в розмірі хіба що ціни за металобрухт.

“Демонополізація виробництва спирту доб’є „Укрспирт“ за рік, а його вартість буде дорівнювати ліквідаційній: металобрухт плюс вартість проммайданчика. Єдиний спосіб продати комусь морально і фізично застарілі заводи „Укрспирту“ — це продавати їх разом з квазімонополією на виробництво спирту етилового на певний період часу. Купив завод — маєш право виробляти N декалітрів спирту на рік. Таких покупців може бути 5-6, більше просто не потрібно. А щоб твоя інвестиція в придбання і модернізацію окупилася — держава гарантує, що нових ліцензій на виробництво харчового спирту видавати не буде протягом, наприклад, 7 років”, — зазначив ексміністр.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zaproponovana-zelenskym-demonopolizaciya-spyrtovoyi-haluzi-sprovokuye-bum-palenky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати