Tempo950x100

Tempo300x100

Заводи будуть виробляти лляну олію замість соняшникової

Заводи будуть виробляти лляну олію замість соняшникової

Виробництво рослинних олій стає все менш вигідною справою — як в Україні, так і в інших країнах. Це підтвердив свіжий звіт FAO: у вересні індекс масел впав на 22% (до 134,9 пункту) в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року і на 2,3% до попереднього місяця. З однієї причини — через невпинне зниження світових цін, пише УкрАгроКонсалт.

На 5 жовтня цінник на українську нерафіновану соняшникову олію стояв на рівні $670-675/т FOB (з відвантаженням в порту).

«Вартість соняшникової олії опустилася до найнижчих значень за останні 10 років. В Україні урожай насіння соняшнику в нинішньому році прогнозується дуже високий – до 15 млн тонн і підприємства по виробництву соняшникової олії під зав’язку забезпечені сировиною. Але рентабельність вирощування та переробки насіння соняшнику знизиться, і конкуренція на ринку загостриться», — проаналізував для UBR.ua ситуацію директор консалтингового агентства «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов.

Тут ми перші і неперевершені — частка України на світовому ринку сирої олії досягає 55%. Наш найближчий конкурент Туреччина, але вона лідирує в сегменті рафінованого продукту. Так що вбивають ціни на світовому ринку саме наші харчові заводи, які ставлять нові і нові рекорди по переробці насіння соняшника. І наступають цим перевиробництвом «на хвіст» свого ж бізнесу.

Для внутрішнього споживання в Україні щорічно потрібно близько 500 тис. тонн олії. Більше нам не треба. Все інше харчовики продають за кордон: в 2017 році на експорт вирушило 5,34 млн т соняшникової олії, а в 2018-му може піти близько 7 млн т.

«До кінця року обсяги виробництва соняшникової олії можуть досягти 7,7 млн т. І більше 90% продукту буде експортуватися, як і в попередні сезони», — спрогнозував генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук.

Зараз українська олійножирова галузь стоїть перед непростим вибором: або пригальмувати свої потужності і скоротити обсяги виробництва, або поступово перемикатися на інші види олійних культур — диверсифікувати бізнес.

Альтернативний варіант: продовжувати знижувати закупівельну ціну на насіння, і нарощувати експорт олії за заниженими цінами — не вважається перспективним. Оскільки наші аграрії все активніше налагоджують експорт насіння соняшнику західним переробникам і ось-ось махнуть рукою на вітчизняні заводи. Одночасно рослинники будуть скорочувати посіви під соняшник.

«Якщо падіння цін на соняшникову олію продовжиться, то в 2019 році можна очікувати зниження посівних площ під соняшником і розширення під іншими олійними культурами», — сказала заступник міністра аграрної політики і продовольства України Ольга Трофімцева.

Вона вважає, що найбільш перспективним в Україні має стати вирощування льону, та виробництво з нього лляної олії. Чиновник зазначила серйозне зростання інтересу до даної культурі: за її даними за 2013-2017 роках український експорт насіння льону виріс в 5,2 рази (до 56,8 тис. тонн), а льняної олії в 3,5 рази (до 9,9 тис. тонн). При цьому експерти відзначають зростаючий попит на цей продукт: тільки потреби Євросоюзу оцінюються в 650 тис. тонн, не кажучи вже про інші регіони. Завдяки цьому рентабельність олійного льону, за словами Трофимцевой, коливається від 43% до 95%, залежно від застосовуваних технологій і врожайності.

Другою альтернативою наших заводів може стати ріпак і ріпакова олія. За даними «Укроліяпрома», потужності з переробки насіння ріпаку в Україні становлять понад 2,5 млн т/рік.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zavody-budut-vyroblyaty-llyanu-oliyu-zamist-sonyashnykovoyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати