Tempo950x100

Tempo300x100

Зелень потече рікою: як створити ефективний тепличний комплекс з вирощування салату

Зелень потече рікою: як створити ефективний тепличний комплекс з вирощування салату

Вітчизняна продукція закритого грунту займає на ринку не більше половини від загального обсягу, залишаючи решту на відкуп імпортерам. Більшість теплиць знаходиться на присадибних ділянках наших громадян і вирощуються в них в основному огірки (50%) і помідори (44%). На частку інших культур, включаючи салати, припадає лише 6% врожаю.

Динаміка виробництва овочів закритого грунту

[[{“fid”:”522312″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]
Свіжий салат займає все більше місця в українському меню, конкуруючи з традиційною капустою. Дивно, але Україна, маючи в своєму розпорядженні прекрасні умови для вирощування зелені, змушена нарощувати імпорт салату латук переважно з Іспанії та Італії, а експорт цієї рослини в останні роки навпаки падає.

Динаміка експорту-імпорту салату латук по роках, тонн

[[{“fid”:”522313″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“2”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”2″}}]]У той же час, тепличне господарство, озброєне сучасними високоефективними технологіями, здатне збирати щорічно до 12 врожаїв першокласної зелені. Розвиток цього напрямку агробізнесу дозволить замістити частину імпортних поставок даної продукції на внутрішньому ринку і збільшити її експорт за кордон.

Для створення тепличного комплексу, що спеціалізується на салатах і зелені, площею один гектар будуть потрібні інвестиції в розмірі 3,3 млн євро.

Розмістити теплиці можна практично в будь-якому регіоні України, клімат якого характеризується позитивними середньорічними температурами, що дозволить домогтися високої врожайності при низьких енерговитратах. Реалізація продукції буде здійснюватися через великі оптові компанії, що мають налагоджені канали збуту в вітчизняних торгових мережах і виходи на закордонні ринки.

Фінансові розрахунки, проведені при складанні бізнес-плану, показують, що рентабельність продажів нового тепличного комплексу буде знаходитися на рівні 31,1%. Іншими словами, кожен євро доходу підприємства буде містити більше 31 цента чистого прибутку.

 

Джерело:  Pro-Consulting

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zelen-poteche-rikoyu-yak-stvoryty-efektyvnyj-teplychnyj-kompleks-z-vyroshchuvannya-salatu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати