Зелень в режимі нон-стоп: як створити прибуткове тепличне господарство

Зелень в режимі нон-стоп: як створити прибуткове тепличне господарство

Проблема полягає в тому, що наш клімат не дозволяє овочам рости у відкритому ґрунті в безперервному циклі, як це можуть забезпечити теплиці. Проблемою ж теплиць є більш висока енергоємність виробництва, що чутливо відбивається на собівартості, особливо при перманентному зростанні цін на енергоносії, повідомляє pro-consulting.ua

Однак, сучасний рівень технологій вирощування сільгоспкультур в закритому ґрунті вже дозволяє отримувати хорошу рентабельність навіть при нашій ціновій нестабільності. Про це свідчить динаміка обсягів тепличного виробництва за період 2007-2016 років. Як бачимо, воно стабільно росло до настання кризи 2014 року, але і вона не змігла зупинити це зростання надовго.

Наведена вище таблиця свідчить ще й про те, що вітчизняні тепличні господарства роблять основний упор на вирощування огірків і помідорів, а салатам і зелені приділяється набагато менше уваги. Тому в наших магазинах в міжсезоння часто можна побачити поруч з вітчизняними огірками імпортну зелень. Та й потреби в огірках та помідорах забезпечуються українськими тепличниками ще далеко не повному обсязі.

Такою ситуацією можна скористатися і зайняти поки ще досить вільну ринкову нішу. Для цього аналітиками Pro-Consulting розроблений бізнес-план тепличного комплексу площею два гектари. Тут можна буде вирощувати овочі, салат і зелень методом гідропоніки, збираючи в рік по 4 врожаю овочів і 12 врожаїв зелені.

Природно, що спочатку будуть потрібні досить суттєві фінансові вкладення для того, щоб організувати господарство на вищому рівні. Так, на будівництво теплиць піде 76,7% коштів. Необхідні елементи інфраструктури, такі як котельня, баки запасу води, приґрунтовий, верхній і лотковий обігрів, конденсаторна установка СО2 та інше займають15,3% від усіх витрат. Передбачено й інші статті витрат: організаційні – 4,2%, маркетингові – 0,1%.

Розрахунки по бізнес-плану показують, що даний тепличний комплекс матиме рентабельність продажів на рівні 23,2%, тобто кожен долар доходу буде містити в собі більше 23 центів чистого прибутку.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zelen-v-rezhymi-non-stop-yak-stvoryty-prybutkove-teplychne-hospodarstvo
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    18 Квітня

    Ukravit запропонував аграріям Програму лояльності

    Виробник горілки “Хортиця” почав випускати мінералку

    Як змінилися ціни на каву, вершки та цукор навесні

    17 Квітня

    У ВР зареєстрували проєкт закону щодо особливостей планування територій, які виникають внаслідок руйнівного впливу війни

    Збільшення прогнозів урожаю сої посилює тиск на ціни, зокрема і в Україні

    На Волині чеські інвестори вирощуватимуть енергетичну тополю

    Українські аграрії потребують підтримки, щоб надалі забезпечувати продовольчу безпеку світу

    В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну – Мінагрополітики

    Україна орієнтована на діалог і співпрацю, а не на запровадження обмежень у торгівлі з Польщею – Мінагрополітики

    Соняшникова олія дешевшає на тлі падіння цін на пальмову та соєву олію

    БІЛЬШЕ НОВИН