Tempo950x100

Tempo300x100

Земельна реформа: що чекає українців і чи варто побоюватися

Земельна реформа: що чекає українців і чи варто побоюватися

Всесвітній банк наполягає, щоб земельну реформу в Україні прийняли якнайшвидше. Сайт “Сегодня” розбирався, що обіцяє нова реформа, які зміни чекають на українців і чи варто їх боятися.

Що зміниться

Для того щоб виконати умови меморандуму про співпрацю з МВФ, Україні потрібно провести земельну реформу, після якої земельний ринок стане відкритим. Зараз близько семи мільйонів українців не можуть повністю розпоряджатися своїми паями, тобто вони можуть здавати свої ділянки в оренду або ж працювати на них самостійно, але ось продаж землі або зміна її цільового призначення все ще заборонена.

На даний момент мораторій діє до 1 січня 2018 р. Вперше він був введений Верховною Радою ще в січні 2001 року, і з тих пір щорічно продовжується.

За фактом, головна зміна, яку принесе з собою реформа, полягає в тому, що українці нарешті зможуть продавати і купувати землю сільськогосподарського призначення. У той же час, український політикум розділився на два фланги: частина підтримує земельну реформу, а решта знаходиться в жорсткій опозиції до таких рішень. Тому сам народ реформу чекає насторожено.

Головні побоювання українців

Всю землю скуплять іноземці? Через постійне форсування цієї теми, українці найбільше побоюються, що зі скасуванням мораторію в країну кинуться натовпи іноземців, які скуплять землі за смішні гроші.

На даному етапі це не більше ніж міф. Справа в тому, що хоч нова реформа і має на увазі відкриття ринку землі, але тільки для українських громадян. Іноземці ж поки не зможуть купити нашу землю. Все це обумовлено в законопроекті №5535 “Про обіг земель сільськогосподарського призначення”, тобто після прийняття реформи землю зможуть купити:

– громадяни України;

– територіальні громади в особі органів місцевого самоврядування;

– держава в особі органів виконавчої влади;

– юридичні особи, зареєстровані в Україні, отримають право купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення з 1 січня 2020 р .;

– іноземці, особи без українського громадянства зможуть купувати землю лише з 1 січня 2030 р

Землю купуватимуть за копійки? Також українці бояться, що відкриття ринку землі негативно вплине на вітчизняну економіку через те, що ділянки будуть купувати набагато нижче ринкової вартості. Але, як показує практика інших країн, скасування мораторію тільки сприяє подорожчанню земельних ділянок. Так, згідно з аналізом від VoxUkraine, після того, як в кінці минулого століття в країнах центральної та східної Європи відкрили ринки землі, річне зростання оренди склало майже 20%.

За словами Сату Кахконен, директора Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України, прийняття земельної реформи допоможе збільшити ВВП країни приблизно на 1,5% і розширити річний обсяг виробництва сільськогосподарської галузі на 15 млрд доларів.

“Більше 70% території України, а це приблизно 43 млн га, належить до земель сільськогосподарського призначення. Ці землі дуже родючі: на Україну припадає третина всіх чорноземів світу. Незважаючи на це, українські врожаї – це тільки частина від того, що збирається в інших європейських країнах, де земля не така якісна “, – говорить Сату Кахконен.

Директор банку також вважає, що причиною цього стала відсутність стимулів інвестувати в управління земельними ресурсами, оскільки ані власники, ані користувачі не знають, коли буде скасовано мораторій і чи відбудеться це взагалі.

Землю скуплять бізнесмени і агрохолдинги? Українці побоюються, що агрохолдинги зі скасуванням мораторію скуплять всі землі у населення. Але, хоч ринок землі і планують відкрити, деякі обмеження все таки залишаться. Так, фізособи не зможуть купити більше 200 гектарів землі, а сімейні фермерські господарства – більше тисячі гектарів.

До того ж, досвід сусідніх країн показує, що агрохолдингам куди вигідніше орендувати землю, ніж купувати її. Як повідомляє VoxUkraine, у Франції 75% угідь використовуються на правах оренди, а в Швеції в оренді перебуває близько 40% землі.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zemelna-reforma-shcho-chekaye-ukrayinciv-i-chy-varto-poboyuvatysya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати