Земельна реформа загрожує кризою у молочній галузі

Земельна реформа загрожує кризою у молочній галузі

Про такі невтішні прогнози повідомила віце-президент Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк, передає прес-служба АВМ.

«Поспіх у відкритті обігу сільськогосподарських земель може призвести до незворотних наслідків. Враховуючи запропоновані умови, за нашими прогнозами, протягом наступного року ми втрачатимемо середньому до 4 тисяч корів щомісяця, — підкреслила вона. – Це потягне за собою негативну ланцюгову реакцію. Адже означатиме не лише скорочення поголів’я ВРХ в Україні, а й скорочення робочих місць. За рік через закриття ферм роботу можуть втратити близько 8000 працівників, а якщо врахувати також суміжні галузі, то цифра потенційно безробітних українців зросте мінімум в 10 разів!»

За підрахунками експерта, в такому випадку місцеві бюджети недоотримають близько 20 млн гривень податків щомісяця.

Окрім того, така ситуація загрожує і продовольчій безпеці України, адже щодня галузь не доотримуватиме близько 800 тонн молока, яке мали б переробити у вітчизняні молочні продукти та завантажити роботою 3-4 заводи.

Якщо втрати сировини перевести у, скажімо, масло, то це мінус 35 тонн масла для внутрішнього споживання, які  ми змушені будемо замінити імпортним продуктом. Тобто щодня галузь втрачатиме 140 тис. доларів.

 «Якщо ми не в змозі будемо забезпечити власний ринок, то про експортні перспективи взагалі не може йти мови, у такій ситуації,– підкреслює Лавренюк. – Нам би дуже хотілося, аби ці прогнози не справдилися, проте сценарій стабілізації галузі виглядає наразі малореальним, оскільки в прийнятому в першому читанні «Законі про обіг земель сільськогосподарського призначення» не враховані інтереси національної молочної галузі. Тому хочу вкотре підкреслити, що наслідки можуть бути непрогнозовані та невідворотні! Приймати закон, який просто відкриє ринок і не врахувати при цьому інструментів та механізмів підтримки, які убезпечать вітчизняних виробників, — просто небезпечно».

Нагадаємо, що за 2019 рік Україна втратила сім позицій у світовому рейтингу виробників молока, опустившись з 18 до 25 сходинки. Цього року вперше за історію незалежності виробництво сировинного молока буде нижчим за 10 млн тонн.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zemelna-reforma-zahrozhuye-kryzoyu-u-molochnij-haluzi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати