Tempo950x100

Tempo300x100

Землеробство має бути точним (інфографіка)

Землеробство має бути точним (інфографіка)

Про це свідчать статистичні дані дослідження щодо розвитку точного землеробства у США за останні 10 років. Так за цей період використання інноваційних технологій відбору зразків ґрунту зросло від 40% до 78% – практично в 2 рази.

Ще більшу зацікавленість аграріїв вчені зафіксували щодо технологій картографування – якщо десятиліття тому їх використовували 35% аграріїв, то зараз 75%.

Але найбільше серед виробників сільськогосподарської продукції зросла популярність супутникових технологій – з 15% у 2007 до 55% у 2017, тобто кількість фермерів, які користуються даними, отриманими із супутників, зросла більше ніж учетверо.

[[{“fid”:”222443″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“3”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”3″}}]]

Щодо визначення електропровідності ґрунту та застосування безпілотних літальних апаратів, то вчені відзначають, що ці технології почали користуватися значним інтересом у 2011 році. З цього часу і до 2017 року, їх популярність серед агровиробників зросла з 14% до 31%.

Також варто зауважити, що у США більшість виробників проводять аналіз ґрунту щороку. Тоді як в Україні досі є аграрії, які не проводять його взагалі. «Аналіз ґрунту, оцінка його якості та визначення потенціалу поля – один із ключових факторів ефективності всього агропідприємства, – зауважив Ярослав Бойко.

Американські виробники регулярно його проводять, оскільки бачать його очевидний результат – оптимізацію ресурсів і підвищення рентабельності виробництва. Наша практика показує, що аналіз ґрунту дозволяє підвищити ефективність використання ресурсів на 30%, і навіть більше.

Разом з тим багато українських аграріїв не аналізують ґрунт, бо хибно вважають це зайвою витратою, або ж мали прикрий досвід, коли отриманий з лабораторії протокол не відповідав дійсності, а рекомендації не працювали на результат. Адже для якісного аналізу потрібні сучасні високоточні технології, обладнання, методики, кваліфіковані фахівці. Але на сьогодні і фахівці у даному напряму в дефіциті і методики не вдосконалюються та й технічне забезпечення лабораторій у багатьох випадках не відповідає світовим стандартам. Під час конференції у Флориді ми обговорювали питання ефективності і якості аналізу ґрунту, його технічних та методологічних передумов із Рейом Вардом, засновником всесвітньовідомої лабораторії WARD, з якою AgriLab вже тривалий час надає якісний аналіз і агрономічну експертизу для Українських агровиробників. У результаті ми домовились про посилення співпраці задля того, щоб відкрити доступ до якісного аналізу ґрунту і інноваційних технологій досліджень якомога більшій кількості українських аграріїв».

Дар’я Анастасьєва

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zemlerobstvo-maye-buty-tochnym-infohrafika
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати