Tempo950x100

Tempo300x100

Зернові та молочна продукція продовжують дорожчати

Зернові та молочна продукція продовжують дорожчати

У березні 2018 року середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО (ІПЦФ) склало 172,8 пункту, що на 1,1% (1,8 пункту) вище лютневого показника, а його зростання триває другий місяць поспіль. Цей показник ІПЦФ на 0,7% вище відповідного показника березня минулого року. Як і в лютому, це збільшення цін в березні в порівнянні з попереднім місяцем обумовлено перш за все зростанням світових цін на зернові та молочну продукцію. В той же час, ціни на цукор і рослинні олії продовжили падіння, а ціни на м’ясо дещо зросли.
 
Середнє значення Індексу цін ФАО на зернові склало в березні 165,6 пункту, що на 2,7% (4,3 пункту) вище лютневого значення і на цілих 12,1% вище показника березня 2017 року. В останні кілька місяців відзначається неухильне зростання Індексу, що відображає зростання світових цін майже на всі основні зернові. В останні кілька тижнів у зв’язку з несприятливими погодними умовами, зокрема, затяжною посухою в Сполучених Штатах Америки і холодною та сирою погодою в ряді районів Європи котирування цін на пшеницю зросли. Однак, зростання цін на кукурудзу виявилося ще більш значним у зв’язку з погіршенням видів на урожай, особливо в Аргентині, а також у зв’язку з попитом, що зберігається на світових ринках. Світові ціни на рис в цілому залишилися на високому рівні в зв’язку з закупівлями в Азії.
 

Індекси цін ФАО на продовольство, 2017-2018
 

 
Середнє значення Індексу цін ФАО на рослинні олії в березні склало 156,8 пункту, що трохи нижче найнижчого за останні місяці лютневого показника. Деяке зниження цін на соєву, рапсову і соняшникову олії було багато в чому компенсовано зростанням цін на найпоширенішу на світових ринках пальмову олію. Всупереч очікуванням, пов’язаним із сезонним зростанням виробництва, ціни на пальмову олію в березні виросли під впливом активного попиту на світових ринках і скорочення в результаті цього складських запасів в Малайзії та Індонезії. Зростанню котирувань пальмової олії також сприяли прогнози щодо можливого відновлення імпорту до ЄС біодизеля на основі пальмової олії з Індонезії, а також відновлення зростання цін на мінеральні олії.
  
Середнє значення Індексу цін ФАО на молочну продукцію склало в березні 197,4 пункту, що на 6,2 пункту (3,3%) вище лютневого показника і трохи вище рівня відповідного періоду минулого року. У березні котирування світових цін на масло, незбиране сухе молоко і сир зросли, а на знежирене сухе молоко знизилися після зростання, яке відмічалося в попередні два місяці. Нижчі, ніж очікувалося, обсяги виробництва молока в Новій Зеландії та активний імпортний попит на світових ринках викликали зростання цін на масло, сир і незбиране сухе молоко, тоді як ціни на знежирене сухе молоко впали під впливом зростання світових запасів і обсягів виробництва.
 
У березні середнє значення Індексу ФАО цін на м’ясо склало 169,8 пункту і практично не змінилося в порівнянні з лютим. Таким чином, значення індексу на 3% вище за рівень березня минулого року, але майже на 20% нижче його пікового значення, якого він досяг у серпні 2014 року. За видами м’ясної продукції картина наступна: котирування цін на баранину виросли, на свинину – зросли незначно, на м’ясо птиці – не змінилися, а ціни на яловичину також дещо знизилися. Ціни на баранину виросли в зв’язку з активним імпортним попитом, особливо з боку Китаю. Невелике скорочення поставок в Європі спровокувало незначне підвищення цін на свинину, а млявий попит і очікування зростання поставок з Нової Зеландії в найближчі місяці сприяло стримуванню котирувань цін на яловичину.
 
У березні середнє значення Індексу цін ФАО на цукор склало 186 пунктів, що на 6,5 пункту (3,4%) нижче показника лютого і на 27,5% нижче за показник відповідного місяця минулого року. Під впливом великих обсягів експортної пропозиції ціни на цукор продовжують знижуватися. Ослаблення курсу бразильського реала і полегшення правил експорту з Індії (тепер цукровим заводам дозволено продавати за кордон до кінця поточного сезону) розглядаються як фактори, що забезпечили зростання поставок цукру з цих країн і деяке зниження світових котирувань цін.
 

Динаміка зміни індексу цін ФАО, 1961 – 2018 роки
 

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zernovi-ta-molochna-produkciya-prodovzhuyut-dorozhchaty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати