Tempo950x100

Tempo300x100

Жимолость тільки набуває популярності у українських ягідників

Жимолость тільки набуває популярності у українських ягідників

Сезон-2019 обіцяє бути як мінімум цікавим для пошановувачів жимолості – нової супер-ягоди на вітчизняному ринку. Цю «ягоду здоров’я», як її не безпідставно називають в Японії, зможуть відкрити для себе і ті споживачі, хто лише чув, але не мав нагоди особисто оцінити її багатий і оригінальний смак.

Про це пише кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України Олександр Ярещенко у своєму блозі на EastFruit.

Як зазначає фахівець, завдяки українським виробникам, які повірили в жимолость і заклали в останні 2-4 роки перші комерційні насадження,  вже на початку червня очікуємо її появи на ринку та полицях супермаркетів. До того ж, чи не вперше з’явиться поки що лімітована пропозиція ягід, отриманих від кращих десертних сортів світової селекції, в першу чергу найновіших з Канади, України та РФ. Саме цю інформацію про сорти варто уточнювати споживачам, і вони точно не будуть розчаровані! Піонером тут є бренд «Еко Віста», що має власні плантації у Львівській та Хмельницькій областях, на Київщині жимолость пропонуватимуть інноваційні виробники iBerry, StarBerry, а також ряд дрібних господарств. На сході нашої країни традиційно супер ягоду можна придбати у колисці української жимолості – Краснокутській дослідній станції садівництва, що на Харківщині. Звісно, це далеко не повний перелік вітчизняних виробників, тому слід цікавитися в своєму регіоні, можливо ваша ягода набагато ближче, ніж ви думаєте..

Сезон жимолості триватиме близько одного місяця (до кінця червня), в першу чергу завдяки новим високоякісним пізньостиглим сортам з Канади – Бореал Б’юті, Бореал Біст і Бореал Бліззард. До речі, на своїй батьківщині останній вважається еталоном смаку!

Загалом, жимолость в Україні тільки набуває популярності, основні комерційні плантації ще не вступили в товарне плодоношення, тому обсяг ринку досить обмежений, як і пропозиція – валовий збір у 2019 році, за нашими оцінками, навряд чи перевищить 20-25 т. Щодо цінової політики, очікуємо 150-200 грн/кг за якісну фасовану ягоду в роздрібних мережах, тобто на рівні минулого 2018 року.

З появою жимолості на ринку з’являється і поки що обережна, але зацікавленість зі сторони переробників – перші тести продемонстрували дуже обнадійливі результати. Серйозним стримуючим фактором в даному випадку є ліміт сировини при досить високій її собівартості. То ж зі збільшенням валового збору та впровадженням механізованого збирання врожаю цілком можна очікувати появи нових продуктів переробки – від звичайної замороженої ягоди до морозива, йогуртів, джемів, лікерів, вин та інших здорових продуктів харчування з високою біологічною цінністю для організму людини.

Джерело: Fruit-Ukraine.org

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zhymolost-tilky-nabuvaye-populyarnosti-u-ukrayinskyh-yahidnykiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати