Tempo950x100

Tempo300x100

Жимолость є однією з найбільш недооцінених ягідних культур

Жимолость є однією з найбільш недооцінених ягідних культур

Про це в ході виступу на дев’ятій міжнародній конференції «Ягоди України-2018: заморозка і свіжий ринок» заявив Олександр Ярещенко, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААНУ, пише agrarii-razom.com.ua.

«Не дивлячись на те, що на сьогодні цікавість до вирощування жимолості проявляють не тільки українські фермери, а й садівники з ряду інших країн, в тому числі з ЄС і Канади, цей сегмент так і залишається нерозвиненим. Ніде, включно з Україною досі і немає офіційної статистики щодо обсягів виробництва і зовнішньої торгівлі цією ягодою », – говорить експерт.

За оцінками відділу маркетингових досліджень Інституту садівництва НААНУ, в Україні площі під жимолость займають приблизно 120 га, причому, близько половини комерційного виробництва припадає лише на 3 господарства.

За словами А.Ярешенко, така ситуація зумовлена рядом причин. Перш за все, це пов’язано з браком інформації та досвіду у вирощуванні жимолості.

«Технології вирощування цієї культури поки невідпрацьовані. Фермери змушені вчитися на власних помилках, а це тягне за собою певні втрати. Більш того, є і проблеми з підбором сортів. Багато з них мають недостатню адаптованість до наших кліматичних умов. Однак в той же час варто відзначити, що вже на даний момент близько 15% вирощуваних в Україні сортів припадає саме на вітчизняну селекцію », – продовжує експерт.

У той же час пан Ярещенко впевнений, що жимолость є однією з найбільш недооцінених ягідних культур, враховуючи її корисні властивості. При цьому він підкреслює, що для успішного розвитку цього сектора необхідно більше часу.
«Не можна вимагати, щоб будь-яка культура «вистрілила» моментально. Згадайте, скільки часу знадобилося для розвитку сектора лохини, щоб українці дізналися про цю ягоді і полюбили її! Споживачі повинні отримати більше інформації, повинна скластися певна культура споживання. Зараз ми бачимо, як змінюється ситуація по тій же ожині. Так що жимолості теж потрібно дати час », – резюмує Олександр Ярещенко.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zhymolost-ye-odniyeyu-z-najbilsh-nedoocinenyh-yahidnyh-kultur
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати