Tempo950x100

Tempo300x100

Зміцнення гривні негативно впливає на експорт зернових

Зміцнення гривні негативно впливає на експорт зернових

За інформацією аналітиків AgriGator, зміцнення української валюти робить негативний вплив на експорт зернових, олійних і продуктів їх переробки з України. Крім того, подорожчання гривні надає потужну підтримку Росії, тому що експортні ціни на російські соняшникову олію, шрот соняшнику, пшеницю та інші експортні позиції сировинного ринку, виявляються більш конкурентними.

Як зазначають аналітики, на тлі порівняно низьких світових цін на зернові, українські експортери змушені знижувати ціни на пшеницю. Вона, на даний момент, коштує в середньому на 15% дешевше, ніж роком раніше. Якщо ж врахувати, що майже на стільки ж зміцнилася за рік і українська валюта, то виручка українських фермерів від реалізації пшениці обвалилася в середньому на 24-28%.

Ще більш істотно знизилася виручка українських аграріїв від вирощування кукурудзи. Зниження світових цін в сукупності з ростом курсу гривні до долара і євро, привели до падіння виручки українських фермерів в середньому на 30% і більше. Істотно подешевшало на внутрішньому ринку також і насіння олійних культур: соняшнику, ріпаку та сої, так само як і продукти їх переробки. І тут головним фактором також є зміцнення гривні.

“Не дивлячись на очікуваний рекордний урожай зернових в Україні в 2019 році, аграрії не поспішають продавати продукцію, тому що ціни їх на даний момент не влаштовують. Цьому дуже раді російські експортери, які користуються нагодою потіснити Україну на її традиційних ринках”, – зазначають аналітики.

Відзначимо, що Росія протягом декількох років поспіль продовжує нарощувати експорт зернових. Крім того, вона активно збільшує експорт соняшникової олії, залишаючись другим найбільшим світовим експортером цієї продукції, після України. Очікується, що в сезоні 2018/19 років Росія експортує близько 1,9 млн. тонн сирої соняшникової олії, в той час, як експорт цього товару з України досягне 5,6 млн. тонн. При цьому сезон 2018/19 років був незадовільним для ринку соняшникової олії в цілому. Протягом року ціни на соняшникову олію з України навіть оновили багаторічні мінімуми.

Фермери очікували, що новий сезон буде більш сприятливим, проте, враховуючи політику зміцнення національної валюти в Україні, в новому сезоні ціни ще нижче, ніж роком раніше. Причому не тільки на соняшник, але і на всі інші олійні, а також на зернові культури та продукти їх переробки. Тому зміцнення національної валюти призводить до падіння доходів сільгоспвиробників України і грає на руку російським експортерам зерна, олійних і продуктів їх переробки.

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zmicnennya-hryvni-nehatyvno-vplyvaye-na-eksport-zernovyh
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати