Зміни клімату спонукають до вирощування ГМ-культур

Зміни клімату спонукають до вирощування ГМ-культур

Про це повідомляє Landlord.

У 2018 році отримані дозволи на ГМО охоплювали 70 сортів, 9 з яких – нові: сафлор (два сорти), картопля (один сорт), соя (три сорти), бавовник (два різновиди) і ріпак (один різновид). Площа під ГМ-культурами у 2017 р. у 24 країнах зросла порівняно з попереднім роком на 4,7 млн га – до 189,8 млн га.

Основними напрямками розвитку ознак у генному модифікуванні стали:

  • стійкість до шкідників;
  • посухостійкість;
  • термостійкість.

На думку експертів, розвиток нових ознак у майбутньому буде зосереджено на вирішенні таких проблем, як зміни клімату, нові шкідники і задоволення вищих потреб людей.

Посухостійкість

За даними Всесвітньої метеорологічної організації, до кінця сторіччя температура на планеті підвищиться на 4 °C. Для сільського господарства вкрай важливо адаптуватися до змін клімату, тому останніми роками селекціонери активно працюють над розробкою стійкіших до посухи сортів культур.

Дослідники з Каліфорнійського університету вивчають гени, що сприяють посухостійкості сорго, які можна застосувати до інших важливих зернових культур – кукурудзи, пшениці, рису, ячменю.

За останні 3 роки австралійські селекціонери закупили велику кількість генетичних матеріалів з тропічних країн (Індії, Мексики і Пакистану) і вивчили 4200 стійких до спеки та посухи сортів з усього світу, щоб дослідити їх термостійкі гени.

Уже існують засновані на MON87460 посухостійкі сорти кукурудзи, посухостійкий сорт цукрової тростини, розроблений Persero, і посухостійкий сорт сої, розроблений Verdeca.

Термостійкість

Про трансгенні сорти з ознаками термостійкості поки не повідомлялося.

Інші ознаки

Боротьба зі шкідниками завжди була в центрі уваги досліджень і розробок, в той час як іншим напрямком є ​​отримання більш здорових продуктів харчування.

Останніми роками було розроблено багато ГМ-культур з користю для здоров’я, наприклад, «золотий рис» з вітаміном А. Проте в країнах ЄС і США ця культура не є такою актуальною, як, скажімо, на Сході.

 

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zminy-klimatu-sponukayut-do-vyroshchuvannya-hm-kultur
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати