Tempo950x100

Tempo300x100

Зміни в законі про дотації боляче вдарять по бізнесу “Нашої Ряби”

Зміни в законі про дотації боляче вдарять по бізнесу “Нашої Ряби”

Про це пише видання Капітал.

Ще у квітні 2016-го Тарас Кутовий зняв із себе повноваження голови, і відтоді комітет не має формального голови. Фактично процесами управляє виконуючий обов’язки Олександр Бакуменко, заступник голови комітету, в минулому голова «Союзу птахівників України». Саме цей період в історії державного бюджету став найсприятливішим для монополіста ринку м’яса птиці в Україні Юрія Косюка. На розвиток свого бізнесу мільярдер отримав з держбюджету 1,6 млрд державних грошей.

Олександр Бакуменко є членом Комітету з питань аграрної політики з 2014 року. Раніше в інтерв’ю виданню Латифундист, Бакуменко зізнався, що з Юрієм Косюком їх пов’язують давні дружні стосунки. «Познайомилися в 2000 році. Я був гендиректором “Харківптицепрому”, він — керівником МХП. У той час старе птахівництво розвалили і заново створювали профільну асоціацію. Ми розуміли, як це зробити. Але була і полеміка з приводу функціонування асоціації. Згодом прийшли до спільного знаменника і далі пішли по життю пліч-о-пліч. Знаю його багато років, вважаю другом», — заявив Бакуменко.

«Саме Бакуменко в минулому році ініціював внесення в проект бюджету на 2018 рік поправку № 231, яка дозволила головному птахівнику країни отримати черговий транш дотацій — 187 млн гривень з держбюджету. У той час як дрібні і середні фермери не отримали нічого. Власнику „Нашої Ряби“ Юрію Косюку зараз вигідно зберегти статус кво, щоб не допустити переділу ринку дотацій», — про це заявив у своєму коментарі експерт Валерій Геєць.

20 вересня в Раді був зареєстрований документ, що передбачає доповнення до чинного закону «Про держпідтримку сільського господарства». Нові поправки можуть позбавити значної частки дотацій Юрія Косюка.

«Нові зміни в Закон про дотації ставить у пріоритет малі фермерські господарства, у яких до 500 га земель, вже після них агрохолдинги отримають, що залишиться. Але не це головне. Законопроект може вплинути на керуючий склад Аграрного комітету. Зараз за фактом його очолює нардеп Бакуменко, старий друг Косюка. Завдяки Бакуменко його попередня поправка № 231 вже принесла Косюку 187 млн гривень з держбюджету», — підкреслив експерт.

За словами членів Комітету, істотну частину секретаріату і самого Комітету складають люди Косюка. Таким чином засідання проходять на користь монополіста ринку птиці. Юристи компанії Косюка ходять до комітету як на роботу для підготовки проектів нормативних документів в інтересах свого боса. Знаючи таку розстановку сил, інші депутати часто не хочуть брати участь у засіданнях, відповідаючи відмовою на запрошення секретаря.

Якщо вітер змін все ж торкнеться Аграрного комітету Ради, влада може перейти від птахівників Косюка до рослинників Веревського. Великі шанси очолити комітет у депутатів Люшняка, Кота, Кулініча. Особливу підтримку членів комітету має Олександр Кот, кандидатура якого нещодавно була підтримана більшістю голосів на роль заступника голови Комітету.

Перегляди: 11
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/zminy-v-zakoni-pro-dotaciyi-bolyache-vdaryat-po-biznesu-nashoyi-ryaby
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати