Tempo950x100

Tempo300x100

Зникнення з вітчизняного ринку російських добрив викличе їх гострий дефіцит

Зникнення з вітчизняного ринку російських добрив викличе їх гострий дефіцит

Всеукраїнська Аграрна Рада в рамках V Міжнародної конференції аграрних інвесторів Agri Invest Forum 2018 провела опитування серед учасників заходу на тему того, чи підтримують вони політику уряду, спрямовану на обмеження імпорту добрив з РФ.

В опитуванні взяли участь 450 представників аграрних підприємств, розташованих у різних регіонах України.

Відповідно до проведеного опитування, 78,9% аграріїв висловились проти введення антидемпінгових мит на російські добрива, і 79,2% не підтримали санкції на заборону імпорту всіх видів російських мінеральних добрив.

Російські виробники покривають 21,8% внутрішнього споживання азотних добрив і 77,3% – фосфоровмісних добрив. Тому їх раптове зникнення з українського ринку викличе їх гострий дефіцит та різке зростання цін на мінеральні добрива на внутрішньому ринку. При цьому аграрії неодноразово зазначали, що через недостатню конкурентоспроможність вітчизняних хімічних заводів ціни на добрива на українському внутрішньому ринку вже сьогодні перевищують світові на 40-50%.

«Частка добрив у собівартості продукції – 15%, а в собівартості пшениці близько 30%. Якщо ви мене спитаєте, я виступаю за те, щоб заборонити імпорт добрив з Росії та завозити їх з Китаю. Але існують логістичні проблеми. Тому нам треба об’єднуватися та шукати вихід разом», – відмітив голова Всеукраїнської Аграрної Ради Андрій Дикун, зазначивши, що Agri Invest Forum 2018 став майданчиком для проведення першого в Україні діалогу між аграріями та представниками хімічної галузі.

Вирішення даної проблеми 83,6% аграріїв вбачають у забезпеченні вітчизняних хімічних заводів власною сировинною базою. Зокрема, через будівництво заводів по виробництву мінеральних добрив з українського газового вугілля, або продаж ліцензій на видобування газу для виробництва мінеральних добрив.

У той же час 15,1% зазначили, що уряду варто взагалі відмінити усі мита та обмеження на імпорт добрив. І лише решта – 1,4% аграріїв виступили за продовження урядової політики з обмеження імпорту добрив.

«На мій погляд, вирішення ситуації, що склалась, дуже просте. Аграрії закликають владу дати хімікам у короткостроковій перспективі український газ за собівартістю. У довгостроковій перспективі стабілізації на українському ринку сприятиме будівництво, за прикладом Китаю, заводів синтез-газу, що використовують для виробництва азотних добрив газове вугілля, яке наявне в Україні у надлишку», – зазначив заступик голови ВАР Михайло Соколов.

Голова Союзу хіміків України Олексій Голубов погодився із пропозицією аграріїв щодо необхідності будівництва заводів синтез-газу.

«Союз хіміків ще з часів уряду Азарова підняв питання: давайте використаємо китайський кредит в розмірі 3,65 млрд долл., який був наданий чітко на ці цілі, та давайте побудуємо такі заводи на Волині, в Павлограді. Ми досі не змогли домогтись вирішення цього питання ні в тому уряді, ні в цьому», – відмітив Голубов.

Довідка. За даними дослідження, яке провели ННЦ «Інститут аграрної економіки», консалтингове агентство «Украгроконсалт» та центр «Соціальний моніторинг» на замовлення ВАР, втрати вітчизняного аграрного сектору через недобір врожаю у зв’язку з високими ціни на азотні добрива всередині країни, щорічно складають понад 32 млрд грн.

Через завищені ціни на добрива аграрії вносять їх набагато менше за норму. В результаті, українські ґрунти виснажуються – щороку кожен гектар українських сільгоспземель втрачає від 200 до 400 кг поживних речовин.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/znyknennya-z-vitchyznyanoho-rynku-rosijskyh-dobryv-vyklyche-yih-hostryj-deficyt
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати