Tempo950x100

Tempo300x100

Зниження виробництва молока в Україні викликано збитковістю тваринництва

Зниження виробництва молока в Україні викликано збитковістю тваринництва

Тому корів відправляють на забій, але зберегти колишні обсяги виробництва молока вдається завдяки новим технологіям.

Про це ГолосUA повідомила експерт Асоціації виробників молока Олена Жупінас.

За інформацією Всеукраїнської Аграрної Ради, за період з 2008 по 2017-ий в Україні виробництво молока скоротилося на 10% – з 11,4 млн тонн до 10,3 млн тонн.

«Основною причиною зниження виробництва молока в Україні стала збитковість тваринництва. Якщо ви подивитеся на цифри, то побачите, що дуже серйозно скорочується поголів’я, тому що вести тваринницьку галузь невигідно порівняно з рослинництвом. Останні кілька років – у 2015, 2016, 2017 роках склалася фатова ситуація, так як наші тваринники втратили всі види державної підтримки – це була дотація на кілограм реалізованого молока, а також спецрежим з ПДВ. І всі інші форми підтримки тваринництва поки що не є підтримуючими і вони не стимулюють тваринників до будівництва великих ферм», – сказала О. Жупінас.

При цьому експерт визнала, що в молочній галузі почали застосовувати нові технології, що дозволило збільшити обсяги надоїв при зниженні поголів’я худоби.

«Потроху ця галузь модернізується, впроваджуються нові технології, збільшуються надої. Тому якщо б наші тваринники не працювали над ефективністю, то ситуація з молоком була б ще гірше. З одного боку, поголів’я падає, але зростають надої. Є показники і ми можемо побачити, що за останні 10 років з 4,5 тис. середні надої в Україні досягли 6 тис. (літрів) – 5,8-5,9 тис. В Асоціації середні надої на корову понад 8 тисяч. Є господарства, які від однієї корови отримують до 11 тис. літрів молока на рік. Це хороші показники за світовими стандартами – стільки отримують молока в США, стільки в Ізраїлі», – підкреслила О. Жупінас.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/znyzhennya-vyrobnyctva-moloka-v-ukrayini-vyklykano-zbytkovistyu-tvarynnyctva
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати